Τουρκία: 1000 πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα το τελευταίο εικοσιτετράωρο

Στους 14.000 είναι ο απολογισμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο μόλις το τελευταίο 24ωρο, περίπου 1000 Σύριοι πρόσφυγες εισήλθαν στην Τουρκία. Ακόμη 2000 δεν είναι εγγεγραμμένοι, καθώς διαμένουν σε συγγενείς τους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, 200 με 300 Σύριοι περνούσαν στην Τουρκία καθημερινά.

Η Τουρκία δηλώνει αντίθετη σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ένα κύμα προσφύγων είναι ένας από τους

παράγοντες που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τις προσπάθειες για την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας.

Επίσης, η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από τον Αραβικό Σύνδεσμο καθώς δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει μονομερή δράση.

Ορισμένες αραβικές κυβερνήσεις, κυρίως του Κατάρ, έχουν προτείνει την δημιουργία ειρηνευτικής δύναμης από τον αραβικό κόσμο και τον εξοπλισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο στρατός έχει σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στην πόλη Ιντλίμπ ενώ και οι αντικαθεστωτικοί έχουν σκοτώσει στρατιώτες του Ασαντ.

Προκειμένου, η Τουρκία, να φιλοξενήσει άλλους 10.000 Σύριους τον επόμενο μήνα, πρόκειται να ανοίξει ένα καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη του Νότου Κιλίς, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε έναν άλλο καταυλισμό κοντά στο ανατολικό άκρο των συνόρων στο Τσεϊλανπινάρ για να φιλοξενηθούν 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Έτσι, η Τουρκία θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 45.000 πρόσφυγες, όπως ο ίδιος τόνισε, χωρίς όμως να αναφέρει πόσοι αναμένονται.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Συρία από την έναρξη των ταραχών πριν από έναν χρόνο ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θεωρείται ότι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

πηγή:kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα