«Τόνι Έρντμαν» & «Ντάνιελ Μπλέικ» βραβεύονται στις Κάννες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το «Toni Erdmann», η πιο απρόβλεπτη και κινηματογραφικά περίτεχνη ταινία της χρονιάς, κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών στο φεστιβάλ Καννών και θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και ως καλύτερη γερμανική ταινία της σεζόν. Από την άλλη το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα -άξιο να το δουν, κυρίως, οι Έλληνες- αλλά και μια

σημαντική ταινία, όπως όλες του Ken Loach.

«Toni Erdmann»

Μία σημαντική αλλά και ασυνήθιστη ταινία.

από την Κλαίρη Μπάμπαλη

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας και σεναριογράφου Μάρεν Άντε, η οποία λέει ότι εμπνεύστηκε από τον ηθοποιό Άντι Κάουφμαν για να γράψει το σενάριο. Είναι μία δραματική κομεντί, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Πέτερ Σιμόνιτσεκ, Σάντρα Χίλερ και Μίκαελ Γουίντενμπορν. Ο Γουίνφρεντ, ένας μεσήλικας χίπις, έχει χωρίσει από τη γυναίκα του κι έχει απομακρυνθεί από την κόρη του, η οποία είναι μία ισχυρή και φιλόδοξη καριερίστρια. Τη συγκεκριμένη περίοδο, η Ινές είναι υψηλόβαθμο στέλεχος μιας πολυεθνικής στο Βουκουρέστι. Είναι αφοσιωμένη «ψυχή τε και σώματι» στην εταιρεία. Ο τρόπος που διασκεδάζει, αλλά και ο τρόπος που κάνει σεξ, δε διαφέρουν από τον τρόπο που εκπροσωπεί την εταιρεία στις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες και με τους συνεργάτες της. Παρακολουθώντας ένα εικοσιτετράωρο της τόσο έντονης και σκληρής ζωής της, δε θα δούμε ούτε ένα χαμόγελο στα χείλη της, αλλά ούτε μία τρυφερή έκφραση της ψυχής της.

Ο πατέρας της θέλει να την πλησιάσει, αλλά εκείνη δεν του αφήνει το περιθώριο. Όταν εκείνος χάνει τον σκύλο του, ο οποίος ήταν η παρέα του, πηγαίνει από τη Γερμανία στη Ρουμανία, και εμφανίζεται απρόσμενα στις τόσο σκληρές και hi risk συναντήσεις της κόρης του. Εκείνη του εξηγεί ότι της κάνει κακό στην καριέρα της και ο Γουίνφρεντ αποφασίζει τη μεγάλη ανατροπή. Επινοεί τον Τόνι Έρντμαν, ένα πρόσωπο που δεν υπάρχει, μεταμφιέζεται και βρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις της κόρης του, συστηνόμενος ανάλογα με την περίσταση με διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετικό επάγγελμα. Σιγά-σιγά καταφέρνει, σαν πλακατζής που ήταν πάντα, να εμπλουτίσει με πολύ χιούμορ, αλλά και με μνήμες από το παρελθόν τον χαρακτήρα που έπλασε και να ξυπνήσει τα καταπιεσμένα συναισθήματα της κόρης του. Της δίνει κάτι που της έλειπε και την προβληματίζει και λίγο φιλοσοφικά για το ποιό είναι το νόημα της ζωής της.

Είναι μία πικρή, αλλά και τρυφερή, ιδιαίτερη, ξεκαρδιστική ταινία που παρόλο που η δράση εστιάζει στον πατέρα, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς, ότι είναι δημιουργημένη από μία γυναίκα. Αυτή η γυναίκα, η Μάρεν Άντε, έδωσε ζωή και πολλές εκπλήξεις στους πρωταγωνιστές, με αποτέλεσμα, ο μεν Πέτερ Σιμόνιτσεκ να μας δηλώνει ότι το να δουλεύεις μαζί της, είναι σα να ωθείς τα πάντα στα όρια, η δε Σάντρα Χίλερ να λέει ότι κανείς δεν ήξερε τι πρόκειται να συμβεί σ αυτή την ταινία, ήταν σαν να έχεις ένα μικρό παιδί!

Παρά τη μεγάλη της διάρκεια, είναι μια ταινία που ευχόμασταν να μην τελειώσει.

Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ

από την Ηρώ Μητρούτσικου

Ο 80χρονος σήμερα Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς έχει πίσω του μια βαριά πορεία στον κινηματογράφο που ασχολείται με τα «κακώς κείμενα» της πολιτικής ή της κοινωνικής ζωής της Βρετανίας. Τα τελευταία χρόνια, σταθερός συνεργάτης του στο σενάριο είναι ο Paul Laverty, με τον οποίο έγραψαν και το «I, Daniel Blake». Στο φιλμ πρωταγωνιστούν οι Ντέιβ Τζονς, Μπριάνα Σαν, Χέιλι Σκουάιρς, Ντίλαν Φίλιπ Μακίρναν, Νάταλι Αν Τζέιμσον και Κόλιν Κουμπς.

Όλες οι ταινίες του Λόουτς είναι ανθρωποκεντρικές, πολιτικές, αλλά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένες, με έντονη κριτική ματιά και ήρωες ανθρώπους της εργατικής τάξης. Ο Ντάνιελ Μπλέικ, ένας 59χρονος ξυλουργός, χήρος, έπειτα από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει μέχρις ότου η καρδιά του γίνει ξανά πιο δυνατή. Η γιατρός του τον κρίνει ακατάλληλο για εργασία, όμως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νιούκαστλ όπου ζει, θεωρούν ότι δεν δικαιούται το ανάλογο επίδομα, αλλά το επίδομα κάποιου που θα έπρεπε να ψάχνει για δουλειά. Στη οδύσσειά του για να κερδίσει αυτό που δικαιούται, έρχεται αντιμέτωπος με απρόσωπους υπαλλήλους, ατελείωτες αναμονές στο τηλέφωνο, σκληρότητα, ασυνεννοησία και με το ίντερνετ… Ένας άνθρωπος που ξέρει να χρησιμοποιεί μόνο εργαλεία και μολύβι και φτιάχνει ό,τι μπορείς να φανταστείς με τα χέρια του, πρέπει να συμπληρώσει αιτήσεις μόνο ηλεκτρονικά, χωρίς καν να ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστή… Σε αυτές τις ατελείωτες ουρές, θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, θα βοηθήσει μια άνεργη, ανύπαντρη μητέρα με δυο παιδιά και στο τέλος θα αφεθεί να βοηθηθεί από τους ευεργετηθέντες. Όταν καταλαβαίνει ότι στόχος του συστήματος είναι να κάνει τον άνθρωπο να βαρεθεί να προσπαθεί να αποκτήσει αυτό που δικαιούται, βάζει ως στόχο ζωής (μια και η ζωή του, πια εξαρτάται από αυτό) να ξεμπροστιάσει το «Σύστημα», το οποίο τείνει να εξαφανίσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα χαρακτηριστικά πλάνα του Κεν Λόουτς σε μεταφέρουν στο κρύο Νιούκαστλ σε σπίτια χωρίς θέρμανση, αλλά με ανθρώπους -όλων των ηλικιών- οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν.

Η ταινία, παρότι δείχνει το σκληρό πρόσωπο του συστήματος, καταφέρνει να συγκινήσει με τις σχέσεις των απλών ανθρώπων, που προσφέρουν ανιδιοτελώς και κάνουν πολλά παραπάνω χωρίς καν να τους ζητηθεί, ενώ απ’ την άλλη υπάλληλοι που έχουν διοριστεί για να βοηθήσουν, στην ουσία το τελευταίο πράγμα που κάνουν είναι αυτό… Μπορεί η ανθρωπιά να λείπει από το σύστημα της Αγγλίας και τους υπαλλήλους της (κι αυτό με εξαιρέσεις), δεν λείπει, όμως και από τους κατοίκους της.

Κακώς από κάποιους ειπώθηκε ότι η ταινία κατρακυλάει στο μελόδραμα. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό (τουλάχιστον) φιλμ, στο οποίο οι Έλληνες θα αναγνωρίσουν πολλά κοινά ανάμεσά στην ελληνική και την αγγλική γραφειοκρατία.

Προτεινόμενες ταινίες

• Η υπηρέτρια
• Frantz (Φραντς)
• Καρδιά βουνό
• Το μέλλον
• Αφερίμ

1. Fantastic Beasts and Where To Find Them
2. Doctor Strange
3. Trolls
4. Arrival
5. Almost Christmas
6. Hacksaw Ridge
7. The Edge of Seventeen
8. Bleed for This
9. The Accountant
10. Shut In

Fantastic Beasts and Where to Find ThemTrollsThe Light Between OceansJack Reacher: Never Go BackHacksaw RidgeThe AccountantDoctor StrangeLa Pazza GioiaI, Daniel BlakeL`Avenir

Το άρθρο «Τόνι Έρντμαν» & «Ντάνιελ Μπλέικ» βραβεύονται στις Κάννες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα