Τον Νοέμβρη «κληρώνει» για το τρίτο πακέτο στήριξης

Αναμονή περίπου έναν μήνα θα πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μάθουμε εάν θα χρειαστεί ή όχι η Ελλάδα τρίτο πακέτο διάσωσης, καθώς -όπως αναφέρει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος- θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. Άλλη ευρωπαϊκή πηγή χαρακτηρίζει πολιτικά αδύνατο το κούρεμα των δανείων διάσωσης.

Σύμφωνα με το Reuters,

η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δάνεια διάσωσης έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όμως, η απόφαση της τρόικας για το τρίτο πακέτο διάσωσης πρέπει να ληφθεί το Νοέμβριο, το αργότερο, αφού προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εναλλακτικές για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περιλαμβάνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με μια βραχυπρόθεσμη έκδοση και τη χρήση των χρημάτων που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εντούτοις, το ΔΝΤ επιμένει και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να «αγγίξει» το 175-176% του ΑΕΠ φέτος.

«Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο ίσο με το 3μηνο Euribor του 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5 μονάδων. Εάν αφαιρεθεί αυτό το περιθώριο, η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει 265 εκατ. ευρώ», εξηγεί Ευρωπαίος αξιωματούχος. «“Δεν θα υπάρξει κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων, δεν θα γίνει», τονίζειάλλος αξιωματούχος, που επίσης συμμετέχει στις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα