Τόμσεν: Ανοιχτό το θέμα 13ου-14ου μισθού-Μείωση του κατώτατου μισθού

Επιμένει στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ο επικεφαλής της τρόικα εκ μέρους του ΔΝΤ Πάουλ Τόμσεν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «είναι ανάγκη να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία στον τομέα της ανταγωνιστικότητας» για να συμπληρώσει ότι «στην Ισπανία και Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στη χώρα μας».

«Η Ελλάδα

έχει μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Για να καλυφθεί χρειάζονται δράσεις σε πολλά μέτωπα και όχι μόνο στους μισθούς. Αλλά μέρος της προσαρμογής πρέπει να προέλθει από τη στενότερη ευθυγράμμιση της παραγωγικότητας σε μεμονωμένες επιχειρήσεις με τους μισθούς. Οι μεταρρυθμίσεις στο μηχανισμό καθορισμού των μισθών θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε ακόμα σε συζητήσεις για τον 13ο και τον 14ο μισθό. Εάν υπάρξει ισχυρή διαρθρωτική μεταρρύθμιση στον τομέα των μισθών που να μας πείθει, τότε δεν θα χρειαστεί παρέμβαση», τόνισε ο κ. Τόμσεν.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν δρα αυτόνομα αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας, προτείνοντας παράλληλα το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και την απόλυση υπαλλήλων, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο επικεφαλής της τρόικα παραδέχθηκε πως «έγιναν λάθη, φερ' ειπείν στην έμφαση που δόθηκε στη φορολογία», ενώ τάχθηκε εμμέσως υπέρ της επανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, λέγοντας ότι «δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τις τράπεζες».

Keywords
Τυχαία Θέματα