Το success story… των πανελλαδικών εξετάσεων

«Βατερλώ» αποδείχθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς ελάχιστοι ήταν οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στις φετινές εξετάσεις, ενώ αντίθετα σε υψηλά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που έγραψαν κάτω από 10 σε αρκετά μαθήματα -Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης- όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Γενική πτώση των βάσεων εισαγωγής -εκτός ελαχίστων

εξαιρέσεων- αναμένεται φέτος σε όλα τα επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικό της αναμενόμενης... ελεύθερης πτώσης στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ είναι ότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια δεν αποκλείεται να σημειωθεί σημαντική πτώση ακόμη και στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές. Ακόμη και η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, κάτι που έχει να συμβεί από το 2002. Συγχρόνως εντυπωσιακή είναι η μείωση των αριστούχων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίοι φέτος θα αποτελέσουν είδος υπό εξαφάνιση.

Τη μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειώσουν οι πολυτεχνικές σχολές τόσο στο Μετσόβιο, όσο και στα τμήματα της περιφέρειας, καθώς επίσης και οι οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά και το μάθημα Οικονομίας. Πτώση αναμένεται επίσης και στις βάσεις εισαγωγής στις καθηγητικές σχολές (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό κ.τ.λ.), ενώ ανάλογη τύχη θα έχουν και οι υψηλόβαθμες ιατρικές και νομικές σχολές. Άνοδος των βάσεων αναμένεται μόνο σε ορισμένες «χαμηλόβαθμες» σχολές του πρώτου και του τρίτου επιστημονικού πεδίου. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν χαμηλές βάσεις εισαγωγής, όπως υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή δεν θα υπάρχουν εισαγωγές υποψηφίων μόνο με 6.000 ή 5.000 μόρια, κι αυτό οφείλεται και στις συγχωνεύσεις που έγιναν κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Οι πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής θα περιοριστούν φέτος μόνο στις ειδικές κατηγορίες.

Μειωμένο το ποσοστό υποψηφίων παλαιοτέρων ετών

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στις φετινές εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση σε σχέση με το 2012 της τάξης του 4,6%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη θεωρητική κατεύθυνση, όπου το ποσοστό αποχής κατά μάθημα κυμαίνεται στο 7%. Ωστόσο, το μάθημα με το μεγαλύτερο αρνητικό πρόσημο είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στο οποίο σημειώθηκε μείωση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 10%. Το μάθημα αυτό είναι επιλογής και κλείνει τον κύκλο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ελίτ

Συνολικά 4.651 υποψήφιοι, δηλαδή ποσοστό 5,7%, πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18–20 στις φετινές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ πέρυσι ήταν 6.800. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 το ποσοστό των αριστούχων ήταν 13,50%. Για παράδειγμα, στην Τεχνολογική Κατεύθυνση 1, 19 έως 20 έγραψαν μόλις 11 υποψήφιοι. Συνολικά 693 ήταν οι μαθητές από όλες τις κατευθύνσεις που έγραψαν 19 έως 20, δηλαδή ποσοστό 0,86%. Τα περισσότερα άριστα γραπτά παρατηρούνται στη Φυσική Γενικής Παιδείας (42,66%), στη Βιολογία Γενικής Παιδείας (23,72%), στη Βιολογία Θετικής (22,64%), στην Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής 1 (28,23%) και στη Χημεία - Βιοχημεία Τεχνολογικής 1 (29,67%).

Κάτω από τη βάση

Κάτω από δέκα έγραψε το 47,82% των υποψηφίων στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης, ενώ στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας το 41,83%. Ανάλογα είναι τα νούμερα στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, όπου 6 στους 10 μαθητές (57,80%) βαθμολογήθηκαν κάτω από 10, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, όπου το 78,04% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση. Μεγάλη αποτυχία θεωρήθηκε το μάθημα της Φυσικής, τόσο στη Θετική όσο και στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου στη Φυσική Θετικής Κατεύθυνσης κάτω από 10 πήρε το 37,43% των μαθητών, στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1 το 44,46% και στη Φυσική Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2, το 71,96% των γραπτών ήταν κάτω από τη βάση.

Στη θεωρητική κατεύθυνση, οι χειρότερες επιδόσεις σημειώθηκαν στο μάθημα των Αρχαίων, με το 51,89% των υποψηφίων να βαθμολογείται κάτω απο τη βάση. Τέσσερις στους δέκα έγραψαν από 0 έως 9,9 στην Ιστορία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ενώ ανάλογες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας. Συγκεκριμένα, έξι στα δέκα γραπτά (60,12%) ήταν κάτω από τη βάση. Σημειώνεται ότι και στα τρία μαθήματα οι μαθητές έγραψαν χειρότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα