Το ΣΔΟΕ ψάχνει τώρα τις αγορές μας στο Ίντερνετ

Του Χρήστου Κώνστα

Τo πρόσχημα είναι η εκστρατεία καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Ο πραγματικός στόχος όμως είναι να εντοπισθεί η ακόρεστη καταναλωτική μανία των κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδων οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν πολύ χωρίς τα αγαπημένα τους ακριβά ρούχα, αξεσουάρ και γκάτζετ. Το ΣΔΟΕ έστειλε γράμμα στις τράπεζες ζητώντας να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και να ελέγξει τις πιστωτικές κάρτες των πελατών που εμφανίζονται

να πραγματοποιούν συχνές αγορές μέσα από υπηρεσίες του διαδικτύου (από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ebay ή αγορές μέσω την υπηρεσία paypal).

Η ελληνική αγορά κατακλύζεται καθημερινά από προϊόντα «μαϊμού» (που προέρχονται από ασιατικές χώρες), που διακινούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών δημοπρασιών ή στις σελίδες ομαδικών εκπτωτικών προσφορών που ξεφυτρώνουν «σαν τα μανιτάρια». Αυτό όμως που δεν παραδέχονται - επισήμως- τα στελέχη του ΣΔΟΕ είναι ότι έχουν μπροστά τους μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας να κάνουν «φύλο και φτερό» τις τραπεζικές καταθέσεις μας και να ελέγξουν τι ψωνίζουμε και από που, ώστε μετά να δώσουν «σήμα» στην εφορία για να καλέσει τους φορολογούμενους για εξηγήσεις…

Είναι δηλαδή πολύ πιθανό ο έλεγχος για την ηλεκτρονική φοροδιαφυγή και τα παραμάγαζα του internet να επεκταθεί, κατά.... λάθος και σε ανυποψίαστους χρήστες που αγόρασαν ένα κινητό τηλέφωνο ή κάποιο «γκατζετάκι», μέσω μιας διαδικτυακής αγγελίας ή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΣΔΟΕ, που με ειδικό νόμο έχει πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων, ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες τις κινήσεις των λογαριασμών κάθε χρήστη ανά έτος από το 2007 και μετά, για τα έσοδα που πιστώνονται μέσω υπηρεσιών τύπου Paypal, για να εντοπίσει συναλλαγές και να διασταυρώσει το τι αφορούσαν αποδόθηκαν για αυτά ο ΦΠΑ και ο φόρος επί των κερδών.

Το ΣΔΟΕ ζητά αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό ποσό που εισέρρεε ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που εμφανίζουν ροές εσόδων από «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» του διαδικτύου, δηλαδή από υπηρεσίες τύπου «Paypal».

Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρουν ανωνυμία στον χρήστη τους, τόσο στον αγοραστή όσο και στον πωλητή, και τείνουν να γίνουν μόδα παγκοσμίως. Με μια μικρή χρέωση -για τον πωλητή κυρίως- οι χρήστες αποφεύγουν να εκθέτουν στο διαδίκτυο τα προσωπικά τους δεδομένα και τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους ή των πιστωτικών καρτών τους. Με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, δίνουν τα στοιχεία αυτά μόνο στην υπηρεσία που προσφέρει το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι». Για όλες τις επόμενες συναλλαγές του στο διαδίκτυο, οι χρήστες της υπηρεσίας παραμένουν σχεδόν αόρατοι, αφού οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά από την υπηρεσία που διαχειρίζεται κατ’ εντολήν τους το «πορτοφόλι» τους, αλλά διαφυλάσσει και έναντι τρίτων την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η αύξηση του όγκου των πωλήσεων μέσω διαδικτύου έχει επιτρέψει σε πολλούς να ασχολούνται επιχειρηματικά με τις πωλήσεις αγαθών, ακόμα και αν δεν έχουν καν δηλώσει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία, χωρίς άδεια ή φυσικό κατάστημα για έδρα. Πολλοί επωφελούνται από την ανωνυμία του διαδικτύου και αγοράζουν «μισοτιμής» προϊόντα από κινέζους χονδρέμπορους, τα οποία μεταπωλούν μαζικά στη συνέχεια, χωρίς να δίνουν αποδείξεις ή εγγυήσεις για τα προϊόντα τους αυτά. Γίνεται έτσι μαζική διακίνηση προϊόντων για τα οποία δεν καταβάλλεται ΦΠΑ και φόρος επί των κερδών, ενώ δεν διασφαλίζεται και ο καταναλωτής από τους νόμους που διέπουν τα νομίμως λειτουργούντα εμπορικά καταστήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ιστοσελίδες ομαδικών προσφορών που προσεγγίζουν επιχειρηματίες για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσω δελεαστικών καταχωρήσεων στο ίντερνετ, έχουν γίνει «καπνός» αφήνοντάς τους έκθετους σε πελάτες που έχουν στην κατοχή τους προπληρωμένα «κουπόνια» ή voucher, για τα οποία όμως οι ίδιοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ ώστε να ολοκληρώσου τη συναλλαγή

Keywords
Αναζητήσεις
παυπαλ ψαχνει εφορια, δημοπρασιες μεσω ιντερνετ τι να προσεξω
Τυχαία Θέματα