Το Ρυθμιστικό σχέδιο αλλάζει την Αττική

Η κατεύθυνση του «νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής 2021» μπήκε για τα καλά στην ατζέντα των συναρμόδιων υπουργείων, τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου. Μάλιστα υπήρξε σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη. Συμμετείχαν η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Γιάννης Πυργιώτης, η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Βιβή

Μπάτσου, η αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάσθηκε το υπόμνημα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, για το μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας και τις οικονομικές δραστηριότητες που φιλοξενεί, προκειμένου να γίνουν οι οριστικές διατυπώσεις από την πλευρά των υπουργείων, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:

«Η πρόταση για το Σχεδιασμό της Αττικής θέτει σε προτεραιότητα στρατηγικές πολιτικές επιλογές, οι οποίες αφορούν και αντιμετωπίζουν ισότιμα και συμπληρωματικά το περιβάλλον, την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή και την αστική αναζωογόνηση».

»Στόχος μας είναι να οργανώσουμε και προτείνουμε το χωροταξικό, πολεοδομικό και αναπτυξιακό περιβαλλοντικό πλαίσιο της Αττικής. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας μένει το ίδιο, χωρίς επικαιροποίηση, από το 1985. Στη σημερινή συγκυρία, που καλούμαστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις, είναι πολύ σημαντικό για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τον σχεδιασμό στην Αττική και να συμβάλλει στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων».

«Ουσιαστικά, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια πλήρη ώσμωση ανάμεσα στην κοινωνία και την αειφορία, με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Η χώρα σε δύο χρόνια θα είναι άλλη και η Αττική, λόγω του μεγέθους της και της κατοίκησης από το 30% των Ελλήνων πολιτών, θα είναι βασικός πυλώνας, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Γι αυτό πρέπει να αφήσουμε πίσω παλιές λογικές, συντεχνιακές, και με υπευθυνότητα να καταθέσουμε την άποψή μας για ένα καλύτερο χωρικό μέλλον. Είναι υπόθεση όλων μας να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει. Θέλουμε να ανοίξουμε όλα τα θέματα, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα», δήλωσε.

Οι βασικές παραδοχές που αναδεικνύονται ως οι αναγκαίες για τον προσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων για την σύνταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι:

Η παραγωγή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός και προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.Το περιβάλλον, ως σημαντικός πόρος για το σύνολο και το μέλλον της κοινωνίας και ως άξονας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.Η κοινωνική αλλά και η χωρική συνοχή, ως κατεξοχήν ζητούμενο σε περιόδους μετάβασης/ κρίσης.Ο πολιτισμός, ως έννοια που διαπερνά και εμπεριέχει όλες τις επιμέρους εκφράσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.Η αστική αναζωογόνηση, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις, που αποτελούν προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων στους τομείς ευθύνης τους, ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο, που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

Το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας μεταξύ άλλων, δίνει έμφαση σε ιδιωτικές στρατηγικές επενδύσεις συνεδριακού τουρισμού, τουριστικής κατοικίας και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων στο θαλάσσιο μέτωπο αλλά και στον εκτός σχεδίου χώρο.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα