Το προφίλ του Έλληνα χρήστη μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου- ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το κουτσομπολιό στο γραφείο ή το σπίτι αποτελεί παράγοντα για το... πάτημα του «log-in» των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στο facebook, στο οποίο η διείσδυση στον πληθυσμό των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα φτάνει πλέον το 77%,

1 στους 2 κατόχους λογαριασμού δηλώνει ότι είναι παθητικός χρήστης της ιστοσελίδας, αφού η βασική ενέργεια που ακολουθεί με ποσοστό 50%, είναι το «like» σε posts άλλων χρηστών. Μάλιστα, ενώ το 1/3 των χρηστών δηλώνει ότι η παραμονή στο facebook είναι χάσιμο χρόνου, εξακολουθεί να επισκέπτεται τακτικά το λογαριασμό του.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3,9 εκατ. λογαριασμοί facebook στην Ελλάδα. Όμως, το 56% των χρηστών δηλώνει ότι απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις για τους φίλους του, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Μόλις το 11% ανανεώνει το προφίλ του συχνά, ενώ το 8% κάνει upload φωτογραφίες ή βίντεο.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί χρήστες δηλώνουν ότι έχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ειδήσεων στο facebook, ενώ το 40% θεωρεί πως παραβιάζεται η προσωπική του ζωή. Την ίδια στιγμή, 1 στους 7 θεωρεί ότι το facebook τον απομακρύνει από τους πραγματικούς του φίλους.

Ο μέσος χρήστης έχει περίπου 280 εγγεγραμμένους φίλους στο facebook εκ των οποίων στην πραγματική ζωή γνωρίζει μόνο το 60%.

Σε ανοδική τάση βρίσκεται και το twitter, οι Έλληνες χρήστες του οποίου ξεπερνούν πλέον τις 210.000, αριθμός βέβαια συγκριτικά ισχνός, εάν αναλογιστεί κανείς τη διεθνή απήχηση του δικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα