Το περίγραμμα της λίστας με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά

Με τις ζυμώσεις και τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με τους… θεσμούς να είναι συνεχείς, λίγες ώρες πριν την αποστολή της τελικής λίστας των μεταρρυθμίσεων, που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατά’ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Παρασκευής, οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της λίστας έχουν ήδη διαρρεύσει.

Η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ακόμα και αργά το βράδυ το κείμενο των προτάσεών της και αύριο το πρωί Τρίτης το Euroworking Group με τη συμμετοχή

της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις. Εφόσον, η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα που καταρτίζεται θα εστιάζει στους εξής άξονες:

- Πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής

- Καταπολέμηση της διαφθοράς

- Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

- Ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τόνωση της ζήτησης

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, στη λίστα θα περιλαμβάνονται αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, για αξιολόγηση στο Δημόσιο και κινητικότητα χωρίς απολύσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, τα μέτρα δεν θα είναι κοστολογημένα, αλλά αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Bild: Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει έσοδα άνω των 7 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, στην Ελλάδα περιμένουν έσοδα, που μπορεί να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ και θα προκύψουν μέσα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση της Αθήνας σχεδιάζει να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δις. ευρώ σε έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα