Το παιχνίδι του Ντράγκι

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μήπως ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με τη φωτιά; Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, χρησιμοποιώντας ως αποκλειστικό όπλο τα επιτόκια και πιέζοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους προς τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά συντηρεί το πρόβλημα του δανεισμού το οποίο προκάλεσε την κρίση, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στο θέμα της ανάπτυξης, δηλαδή στο πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να πληρωθούν τα χρέη-παλαιά και

καινούργια.

Το σίγουρο είναι ότι όσο στον ευρωπαϊκό νότο και κυρίως στη Γαλλία και στην Ιταλία η ανάπτυξη θα είναι ανεπαρκής, το πρόβλημα απλώς θα μετατοπίζεται χρονικά. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στη Γαλλία, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δεν καταγράφηκε ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο και στην Ιταλία μάλιστα συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Οι γερμανοί φυσικά υποστηρίζουν, ότι η πολιτική Ντράγκι στην πραγματικότητα μεταθέτει τις μεταρρυθμίσεις, αγνοώντας το γεγονός ότι, η πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν εκείνη η οποία αφαίρεσε πόρους-μεσω της φορολογίας και των δημόσιων δαπανών-απο την οικονομία, επιβράδυνε την ανάπτυξη και προκάλεσε την κρίση εξυπηρέτησης χρέους.

Και σε αυτήν τη φάση, με δεδομένη την απροθυμία της γερμανικής πλευράς να χαλαρώσει το σύμφωνο σταθερότητας, το μόνο που μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική είναι να αγοράσει χρόνο. Και σε αυτό ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), είναι απόλυτα συνεπής, καθώς προσπαθεί να δώσει ανάσα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ώστε να έχουν χρόνο για να καλύψουν τις αντιθέσεις για την ανάπτυξη.

Αρχές Ιουνίου μείωσε τα βασικά επιτόκια στο ιστορικό 0,15%, προέβλεψε κυρώσεις για τράπεζες που προτιμούν να παρκάρουν τα χρήματά τους στην ΕΚΤ παρά να τα δανείζουν και εξήγγειλε ότι θα διαθέσει ποσό 500 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τη δανειοδοτική δυνατότητα των χωρών σε κρίση. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη έχουν δυνητικά τη δυνατότητα να αντλήσουν έκτακτο δανεισμό από την ΕΚΤ, που μπορεί να ανέλθει έως και στο 1 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 400 δισ. ευρώ εντός του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μεταξύ δημοσίευσε λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι Στοχευμένες Πράξεις Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης, γνωστές ως TLTRO. Οι πρώτοι κύκλοι θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο και το Δεκέμβριο.

Οι τράπεζες θα μπορούν να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα, έως 7% των δανείων που έχουν ήδη χορηγήσει, εξαιρουμένων των στεγαστικών και όσων δόθηκαν σε πιστωτικά ιδρύματα (τα δάνεια αυτά χαρακτηρίζονται “eligible loans”).

Η Φρανκφούρτη θα παρακολουθεί την αξιοποίηση των χρημάτων και εφόσον δεν διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, οι τράπεζες θα πρέπει να τα επιστρέψουν στο ακέραιο.

Στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη όσων συνέβησαν με τα LTRO, τα οποία έλαβαν οι τράπεζες και στη συνέχεια αγόραζαν μαζικά κρατικά ομόλογα των χωρών τους, εξασφαλίζοντας έτσι άμεσο και χωρίς ρίσκο κέρδος

Το άρθρο Το παιχνίδι του Ντράγκι εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα