Το μυστήριο μιας εξαφάνισης που συγκλονίζει- Θύμα εκφοβισμού ο σπουδαστής

Εισέβαλε στην καθημερινή ζωή πολλών νέων, όπως εισβάλλουν όλες οι «μόδες». Σαν καταιγίδα! Κι αν μέχρι πρότινος τα σχετικά ανησυχητικά στοιχεία, που παρετίθεντο, δεν φαινόταν να συγκινούν ιδιαίτερα, αυτή τη φορά, με την τραγική διάσταση που πήραν τα γεγονότα, ολόκληρη η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα…

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο λόγος για τον παραλυτικό, ψυχής και σώματος, εκφοβισμό, με θύτες και θύματα νέα παιδιά, γνωστό διεθνώς ως bullying. Η αντικοινωνική και απάνθρωπη αυτή επίδειξη «κουτσαβάκικης» μαγκιάς, δήθεν δυνατών προς πραγματικά αδυνάτους, ρίχνει τώρα βαριά τη σκιά της στην εξαφάνιση από προσώπου γης ενός 20χρονου παλληκαριού από το Ρέθυμνο, που έπαιρνε τα εφόδιά του σε Σχολή Γαλακτοκομικής στα Ιωάννινα…Κι αν ακόμη, λένε οι αξιωματούχοι που ερευνούν τη σοβαρή υπόθεση, τα ψυχικά μαρτύρια, που υφίστατο ο συνεσταλμένος, χαμηλών τόνων, σπουδαστής, από τους «σκληρούς» της σχολής, δεν αποδειχθεί ότι ήταν η βασική αιτία της φυγής του στο άγνωστο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχουν παίξει τον ρόλο τους στο μυστήριο της εξαφάνισής του…

Βγήκε για μια βόλτα και δεν επέστρεψε

Δύο εβδομάδες αγνοείται ο σπουδαστής από το Ρέθυμνο Βαγγέλης Γιακουμάκης, έχοντας βυθίσει στην αγωνία και την απόγνωση τη μητέρα του, που ψάχνει απαντήσεις, καθώς και τους συγγενείς και τους φίλους του, που τον ψάχνουν παντού, σε όλα τα πιθανά και απίθανα σημεία της χώρας.Τα ίχνη του Βαγγέλη χάθηκαν ξαφνικά το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου.Λίγο νωρίτερα είχε διαπιστώσει με τρόμο και απογοήτευση, λένε όσοι γνωρίζουν, ότι συνταξίδευε στο ίδιο λεωφορείο για τα Ιωάννινα με τον «αρχηγό» της ομάδας των νεαρών από τη σχολή του, που του έκαναν μαρτύριο τη ζωή…Ο συγκεκριμένος είχε αποφοιτήσει και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως επέδρασε πάνω του η συνάντηση και σε τι κυκεώνα συνειρμών φόβου μπορεί να μπήκε ο σπουδαστής…Τη δραματική αυτή διάσταση, του εκφοβισμού του από ομάδα νεαρών συνομηλίκων του, έδωσαν άλλοι σπουδαστές στην οικογένεια του αγνοούμενου. Από την πλευρά τους οι συγκλονισμένοι συγγενείς ζήτησαν να ερευνηθεί αν ισχύουν οι σοβαρές αναφορές.

Ανέκριναν τη μισή σχολή-Κανένας δεν μπόρεσε να βοηθήσει

Η… μισή σχολή, όπως είπαν αξιωματούχοι των Ιωαννίνων στην «Αττικήfreepress», πέρασε από ανάκριση, χωρίς να προκύψει κάποιο θετικό στοιχείο, που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του.Ζητούν και απαντήσεις από τους υπευθύνους της Σχολής. Γνωρίζουν ότι είχαν παρθεί αποφάσεις μετά την εκδήλωση του προβλήματος από την ομάδα των «σκληρών», για να αλλάξει ο Βαγγέλης δωμάτιο. Δεν ξέρουν όμως, αν το κλίμα έγινε καλύτερο για τον σπουδαστή.Εκείνοπου έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ερευνητές αστυνομικούς είναι ένα στοιχείο, που ανακάλυψαν μέσα στο δωμάτιό του στη Σχολή.

Το μυστήριο της εγκατάλειψης των προσωπικών του αντικειμένων

Φεύγοντας εκείνο το μεσημέρι, άφησε πίσω του, ανάμεσα στα άλλα, το κινητό του τηλέφωνο, το πορτοφόλι του, το μπουφάν του και το φοιτητικό του πάσο. «Το τηλέφωνό του», λέει η μητέρα του, «ήταν προέκταση του χεριού του». Αν το έκανε εσκεμμένα, τότε, φοβούνται οι αστυνομικοί, ίσως είχε πάρει την απόφασή του να μην επικοινωνήσει με κανέναν…Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης την επίμαχη ημέρα, αφού έφυγε από το δωμάτιό του, καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας να περπατά έξω από τη Γαλακτοκομική Σχολή, στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπως συνήθιζε κάθε μεσημέρι μετά το φαγητό, σύμφωνα με μαρτυρίες συμφοιτητών του. Έβγαινε από τη μία έξοδο, έκανε έναν σύντομο περίπατο και επέστρεφε, μπαίνοντας από άλλη είσοδο. Δεν επέστρεψε, όμως, αυτή τη φορά.Στο συγκεκριμένο οπτικό υλικό, που τραβήχτηκε από κάποια απόσταση, ο νεαρός από το Ρέθυμνο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή να κάνει κάτι διαφορετικό από ό,τι συνήθως.

Τον είδαν σε φούρνο στα Ιωάννινα

Την ώρα που καταγράφηκαν οι εικόνες στην περιοχή Κατσικάς, ο 20χρονος είχε ήδη αγοράσει εισιτήριο αστικού λεωφορείου για τα Γιάννενα.Η κατάθεση του οδηγού του λεωφορείου ενισχύει την πληροφορία πως επιβιβάστηκε σε αυτό στις 3 το μεσημέρι, ενώ λίγη ώρα μετά ο Βαγγέλης θα άφηνε το τελευταίο του στίγμα -αν και μη επιβεβαιωμένο πλήρως- σε φούρνο στο κέντρο των Ιωαννίνων, τον οποίο επισκέφθηκε «ένας νεαρός που του έμοιαζε πολύ», σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδιοκτήτη.

Σκοτάδι από την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών

Οι αστυνομικές αρχές θεωρούν πως όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να δείχνουν ότι ο 20χρονος είχε αποφασίσει να φύγει, με δική του πρωτοβουλία, για κάποιο λόγο που ερευνάται, καθώς ήταν κλειστός χαρακτήρας και δεν αποκάλυπτε τις βαθύτερες σκέψεις του σε άλλους.Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών του δεν έριξε φως στην υπόθεση, καθώς δεν προέκυψε κάποιο αξιοποιήσιμο στοιχείο από τις κλήσεις που είχε κάνει ή δεχτεί ο φοιτητής πριν χαθούν τα ίχνη του.

Αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη στα Ιωάννινα

Τις τελευταίες μέρες έχει εγκατασταθεί στα Γιάννενα κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έχει πολυετή εμπειρία σε υποθέσεις αναζητήσεων, αλλά και εγκλημάτων κατά ζωής.Σε συνεργασία με συναδέλφους τους στην περιοχή επιχειρούν να ανασυνθέσουν από την αρχή τα κομμάτια του μυστηριώδους παζλ, αναζητώντας απαντήσεις γι’ αυτά που λείπουν.Οι έρευνες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση σε κάθε πιθανό σημείο του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων με τη συμμετοχή αστυνομικών μελών της ΕΜΑΚ και εκπαιδευμένων σκύλων-ανιχνευτών. Παράλληλα, ερευνάται κάθε πληροφορία ή μαρτυρία από πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, που δηλώνουν πως είδαν κάποιο νεαρό με χαρακτηριστικά που μοιάζουν σε αυτά του αγνοούμενου Βαγγέλη.Η μητέρα του παιδιού από την Κρήτη είναι πεπεισμένη πως φοιτητές από τη σχολή γνωρίζουν περισσότερα.

«Κάποιοι φοιτητές γνωρίζουν», δηλώνει η μητέρα

Η μητέρα του ποτέ δεν πίεζε τα παιδιά της να πάρουν καλούς βαθμούς και η ίδια απέκλεισε τον συγκεκριμένο λόγο σαν αιτία του χαμού του παιδιού της. Σε ερώτηση αν αντιμετώπιζε προβλήματα με άλλους φοιτητές απάντησε: «Δεν ξέρω αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με κάποιο άτομο. Σίγουρα, κάποιοι συμφοιτητές του κάτι ξέρουν. Να τα πουν στην Αστυνομία. Για μένα προέχει η ανεύρεση του παιδιού μου…».

Keywords
Τυχαία Θέματα