Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο κατασκευάζει το Μαρόκο

Το αύριο στην ενέργεια βλέπει το Μαρόκο, σχεδιάζοντας να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο στην πόλη Ουαρζαζάτε, στην οποία ήδη έχει αναπτυχθεί σταθμός ηλιακής ενέργειας, ο οποίος όμως αναμένεται να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο στον πλανήτη.

Η νέα αυτή μονάδα, η οποία θα συνδυάζει ηλιακή, υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια, αποτελεί μέρος του σχεδίου της χώρας για την παραγωγή πάνω από το 50 τοις εκατό της ενέργειάς της μέσω των ανανεώσιμων πηγών και ο στόχος είναι αυτό να επιτευχθεί

έως το 2020. Σήμερα το Μαρόκο κάνει εισαγωγές ορυκτών καυσίμων με υψηλό κόστος και ότι αυτό συνεπάγεται, όμως στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι αυτό να αλλάξει και να γίνει εκμετάλλευση μεγάλου μέρους από την έρημο που υπάρχει στη χώρα και της ηλιοφάνειας που είναι μεγάλη.

«Δεν παράγουμε πετρέλαιο. Εισάγουμε το 94 τοις εκατό της ενέργειάς μας ως ορυκτά καύσιμα από το εξωτερικό με μεγάλες συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο παρελθόν επιδοτούσαμε τα ορυκτά καύσιμα με μεγάλο κόστος, αγνοώντας τη δυναμική της ηλιακής ενέργειας» δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος του Μαρόκο Χακίμα ελ-Χάιτε, δείχνοντας τη στροφή που υπάρχει στη χώρα προς την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτήσει τη χώρα και θα μειώσει το κόστος που αυτή τη στιγμή υπάρχει για την αγορά ορυκτών καυσίμων, ενώ παράλληλα θα μειώσει και τις τιμές της παρεχόμενης ενέργειας.

Η κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας θα έχει τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, η χώρα θα εγκαταστήσει πάνω από 500.000 κάτοπτρα σε ένα αγωγό. Ο αγωγός αυτός συνδυάζει τη θερμότητα του ήλιου με το νερό, δημιουργώντας ατμό, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί ανεμογεννήτριες που παράγουν τη ζητούμενη ενέργεια. Τελικά, η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα παράγει πάνω από 500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα