Το κτήμα Τατοΐου μετατρέπεται σε μητροπολιτικό πάρκο

Το εγκαταλελειμμένο και άλλοτε βασιλικό κτήμα, το Κτήμα Τατοϊου αξιοποιεί το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, για την οργάνωση και εξειδίκευση των χρήσεων και των δραστηριοτήτων που είχε ετοιμάσει ο καταργημένος πλέον Οργανισμός της Αθήνας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό του υπουργείου, που ακόμη είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει να υλοποιείται, το κτήμα Τατοΐου χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

α)

Ζώνη Δ1 (Περιοχή αναψυχής και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων).

β) Ζώνη Δ2 (Περιοχή αναψυχής, πολιτισμού, φιλοξενίας προσωπικοτήτων, διοργάνωσης διεθνών πολιτικών συμβουλίων, πνευματικών εκδηλώσεων (εκδηλώσεων πολιτισμού) και εκθέσεων ειδικής θεματολογίας).

γ) Ζώνη Δ3 (Περιοχή αναψυχής, αθλητισμού, εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής ενημέρωσης, γεωργίας και κτηνοτροφίας εξαιρουμένων των γεωργικών αποθηκών).

Καθορισμός εκτάσεων δραστηριοτήτων

Καλλιέργειες

Συγκεκριμένες περιοχές θα διατεθούν για βιολογικές καλλιέργειες. Η συνολική έκταση των καλλιεργειών δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα. Την ευθύνη για τις καλλιέργειες έχει ο Φορέας Διαχείρισης του Τατοΐου, υπό την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κτηνοτροφία

Στην περιοχή Παλαιομπάφι, σε έκταση 6 στεμμάτων επιτρέπεται η δημιουργία βουστασίου, ποιμνιοστασίου και ιπποστασίου του Πάρκου, και η κατασκευή στεγάστρων σταβλισμού επιφάνειας έως 1.200 τ.μ.

Υπαίθριοι χώροι

Καθορίζεται η θέση και έκταση υπαιθρίων χώρων αναψυχής, παιχνιδιού, παρατήρησης και του θεματικού χώρου σιδηροδρόμων ως εξής:

α. Χώροι αναψυχής

β. Χώροι Παιχνιδιού

γ. Παρατηρητήρια

δ. Θεματικός χώρος Σιδηροδρόμων

ε. Κήπος και Άλσος των Ανακτόρων

στ. Αλέες

Κτιριακά έργα, εγκαταστάσεις και κατασκευές

Οι μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης του συνόλου των κτιρίων οφείλουν:

-να προσδιορίζουν τεκμηριωμένα τη χρονική φάση στην οποία θα στοχεύουν μορφολογικά.

-να εξασφαλίζουν την ενσωμάτωση της νέας χρήσης στα παλιά κελύφη κατά το δυνατόν χωρίς αλλοίωση της εξωτερικής μορφής και των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν3028/2002 κατόπιν εγκρίσεων των υπηρεσιών του ΥΠΟΠΑΙΘ.

-να εξασφαλίζουν το κατά το δυνατόν ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα. Στον παράγοντα αυτόν εμπεριέχεται η επανάχρηση των διαθέσιμων υπαρχόντων δομικών υλικών, η υιοθέτηση νέων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και η προτεραιότητα στη χρήση ήπιων πηγών ενέργειας.

Στις μελέτες αποκατάστασης πέραν των κτιρίων εντάσσονται ο Κήπος και το Άλσος των Ανακτόρων, οι αλέες του Κεντρικού Πυρήνα, η παλιά περίφραξη, η εσωτερική πύλη, η πύλη του Φυλακίου της Βαρυμπόμπης και οι πέτρινες γέφυρες. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων και των κτιριακών συνόλων οφείλει να υπακούει σε ενιαίο σχεδιασμό.

Η διαμόρφωση των υπαιθρίων χώρων, των χώρων δασικής αναψυχής καθώς και οι κατασκευές περιπτέρων, στάσεων, πυλών εισόδου και παρατηρητηρίων οφείλουν ομοίως να υπακούν σε ενιαίο σχεδιασμό.

Προβλέπεται η σήμανση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων και των διαμορφώσεων του πάρκου με πληροφορίες σχετικές με την ιστορία του τόπου και των κτιρίων, και με τη νέα λειτουργία του Πάρκου.

Επιτρεπόμενη Δόμηση

Η υφιστάμενη δόμηση του συνόλου των κτιρίων της περιοχής παρέμβασης ανέρχεται σε 15.056 μ2. Δίδεται η δυνατότητα για την λειτουργία των κτιρίων να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες, που δεν θα υπερβαίνουν ανά κτίριο το ποσοστό 10% της δόμησης των υφισταμένων και προϋφισταμένων κτιρίων.

Πρόσβαση, κυκλοφορία και χώροι στάθμευσης

Για την συνολική οργάνωση του χώρου, των προσβάσεων και της κυκλοφορίας εσωτερικά και περιμετρικά του Κτήματος Τατοΐου ορίζονται τα παρακάτω:

Οριοθετείται ο Κεντρικός Πυρήνας του Πάρκου εντός του χαρακτηρισμένου ιστορικού τόπου.

Οργανώνεται η πρόσβαση, η εσωτερική κυκλοφορία και η μετακίνηση στο σύνολο του Πάρκου με τρένο, λεωφορείο, ΙΧ, πούλμαν, ποδήλατο και πεζή. Ειδικότερα:

-Οργανώνονται τρεις κύριες πύλες (Βαρυμπόμπης, Λεύκας, Κρυονερίου) και συμπληρωματικές δευτερεύουσες που σχετίζονται με δραστηριότητες μικρότερης επισκεψιμότητας.

-Ενισχύεται η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και η συνδυαστική μετακίνηση “τρένο – ποδήλατο”.

-Δημιουργείται λεωφορειακή γραμμή που, διερχόμενη από τον σιδηροδρομικό σταθμό Δεκελείας, τερματίζει στη θέση Πλατιά Φελίκια και καλύπτει την πρόσβαση στα περισσότερα σημεία του Πάρκου. Δημιουργείται λεωφορειακή γραμμή που συνδέει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Στεφάνου με την Πύλη Κρυονερίου.

-Επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αποκλειστικά στη λεωφόρο Τατοΐου. Για τον έλεγχο των μηχανοκίνητων μέσων στις εισόδους του Κτήματος εφαρμόζονται είτε τεχνικά έργα (μπάρες, διαμορφώσεις) είτε συνεχής αστυνόμευση.

-Στο υπόλοιπο τμήμα του Πάρκου η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα οχήματα άμεσης ανάγκης (πυροσβεστική, αστυνομία), στα οχήματα τροφοδοσίας, σε οχήματα απαραίτητα για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και σε οχήματα για τη μεταφορά ΑΜΕΑ.

-Για την πρόσβαση με αυτοκίνητο εξασφαλίζονται σε αντιστοιχία με τις πύλες και τις δραστηριότητες οργανωμένοι χώροι στάθμευσης. Για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων εξασφαλίζεται συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης σε προκαθορισμένο χώρο στον Κεντρικό Πυρήνα.

-Επιτρέπεται σε όλη την έκταση του Πάρκου η μετακίνηση με ποδήλατα και ιππήλατα αμαξίδια.

-Επιτρέπεται η κατασκευή μονής σιδηροδρομικής γραμμής χαμηλών ταχυτήτων.

-Επιδιώκεται η οργανωμένη σήμανση του δικτύου μονοπατιών του ορεινού συγκροτήματος της Πάρνηθας με πληροφορίες σχετικές με το Πάρκο ώστε να ενισχυθεί η προσέλευση πεζοπόρων ορειβατών.

-Επιδιώκεται η δημιουργία ειδικού δικτύου αγωνιστικής ιππασίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πάρκου.

-Επιδιώκεται η δημιουργία ειδικού δικτύου αγωνιστικής ποδηλασίας στο βορειοανατολικό τμήμα του Πάρκου. Το δίκτυο αξιοποιεί τα υφιστάμενα μονοπάτια και προορίζεται για οργανωμένους αγώνες ορεινής ποδηλασίας, οι οποίοι θα τελούν υπό την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου.

-Επιδιώκεται η συνεργασία με τους όμορους Δήμους, την Περιφέρεια, τον ΟΣΕ και την ΕΘΕΛ για την ενίσχυση της προσβασιμότητας μέσω τεχνικών έργων και δράσεων.

Μελέτες έργων υποδομής και κοινής ωφελείας

Ο σχεδιασμός των δικτύων υποδομής οφείλει να περιλαμβάνει δόκιμες αειφορικές παραμέτρους επιλογών με τη χρήση ήπιων μορφών ενέργειας, την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την βέλτιστη διαχείριση της ενέργειας. Τα επιλεγμένα συστήματα του δικτύου υποδομής οφείλουν να έχουν μειωμένο λειτουργικό κόστος, κατά το δυνατόν χαμηλή εκπομπή CO2 και να εξοικονομούν φυσικούς πόρους.

Στα πλαίσια αυτά εξασφαλίζονται:

-η χρήση του επιφανειακού γεωθερμικού πεδίου για μέρος της ενέργειας θέρμανσης-κλιματισμού,

-η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης

-η εξοικονόμηση νερού από τα επεξεργασμένα λύματα για την άρδευση

-η εγκατάσταση συστήματος BMS (Building Management System) που θα επιτρέψει την ορθολογική διαχείριση ενέργειας και τις βέλτιστες συνθήκες συντήρησης των Η/Μ εγκαταστάσεων.

Ύδρευση

Προβλέπεται η κατασκευή πλήρους δικτύου ύδρευσης και η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στους χώρους αναψυχής η παροχή νερού χρήσης προβλέπεται να γίνει με δίκτυο από τις κοντινές πηγές ενώ η ανάγκη για πόσιμο νερό να καλύπτεται μέσω τροφοδοσίας εμπορίου.

Aποχέτευση

Προβλέπεται η κατασκευή πλήρους δικτύου συλλογής ακαθάρτων από όλα τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις εφοδιασμένο με τις απαραίτητες αντλίες ανύψωσης-μεταφοράς των λυμάτων. Στους χώρους αναψυχής και στα μεμονωμένα κτίσματα εισόδων είναι δυνατή η χρήση ιδιαίτερων μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού με υπεδάφια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων.

Άρδευση

Για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών προβλέπεται η χρήση του νερού των πηγών και του νερού από τον βιολογικό καθαρισμό. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες του νερού το κύριο δίκτυο προτείνεται να είναι υπογειοποιημένο και να καταλήγει, όπου αυτό είναι εφικτό, σε μικρότερα τμήματα στάγδην άρδευσης.

Πυροπροστασία

Προβλέπεται η δημιουργία κέντρου ελέγχου του Πάρκου, το οποίο ελέγχει τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία των δικτύων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Παροχή ηλεκτρικής ισχύος

Η παροχή ηλεκτρικής ισχύος στον Κεντρικό Πυρήνα του Πάρκου στηρίζεται στο υπάρχον δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ που αναβαθμίζεται από τα 6kV στα 20kV.

Τηλεπικοινωνίες

Προβλέπεται ένα τηλεφωνικό κέντρο. Το δίκτυο διανομής των εσωτερικών συνδρομητικών γραμμών είναι υπόγειο μέχρι τα κτίρια και τις λοιπές εγκαταστάσεις, αναλαμβάνοντας τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, την ενδοσυννενόηση και τη μετάδοση δεδομένων.

Ενεργειακά συστήματα

Προβλέπεται ένα σύστημα γεωθερμίας, που παραλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του φορτίου θέρμανσης και ψύξης στα κτίρια με μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα