Το φιλμάκι με τον βομβιστή που βάζει σε συναγερμό την αντιτρομοκρατική

Ένα φιλμάκι μόλις δώδεκα δευτερολέπτων έχει σημάνει συναγερμό ευρείας κλίμακας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η εικόνα του αδύνατου νεαρού, με το μέτριο ανάστημα, το μαύρο, κοντό μπουφάν, τη σκουρόχρωμη φόρμα με κάθετη ρίγα και το λευκό κράνος, ο οποίος φαίνεται να προχωρά και να τοποθετεί το σακίδιο με την ισχυρή βόμβα σε τράπεζα της πλατείας Κένεντι στο Χαλάνδρι, βάζει σε σκέψεις το αντιτρομοκρατικό επιτελείο, που φοβάται ενεργοποίηση της τρίτης γενιάς του αντάρτικου πόλης

με παροχή τεχνογνωσίας ίσως από… παλιά!Με τη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό κουτί του καφέ και πιθανότατα μόνο εξ αιτίας αστοχίας υλικού δεν εξερράγη και πέρασε σχεδόν άθικτη στα χέρια των ειδικών, οι τρομοκράτες σκόπευαν να προκαλέσουν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο γυάλινο κτίριο της τράπεζας.

Οι ζημιές θα ήταν ανυπολόγιστες

«Σε περίπτωση έκρηξης», αναφέρουν ειδικοί επί των εκρηκτικών, «οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για το κτίριο του εν λόγω υποκαταστήματος, αλλά και για τα γειτονικά κτίρια.Κι αυτό γιατί η ζελατοδυναμίτιδα έχει μεγάλη ταχύτητα έκρηξης, άνω των 4.500 μέτρων το δευτερόλεπτο. Τέτοιου είδους εκρηκτική ύλη χρησιμοποιούσε παλαιότερα ο Επαναστατικός Αγώνας. Έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες οργανώσεις, όπως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και άλλες πιο πρόσφατα. Μας προβληματίζει η επανενεργοποίηση ένοπλων οργανώσεων, που είχαν να εμφανιστούν αρκετό καιρό, ιδιαίτερα μετά τις συλλήψεις Μαζιώτη-Σταμπούλου».

Και πράγματι η απόπειρα αυτή και κυρίως ο φόβος επανάληψής της στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Αστυνομία μετά τις συλλήψεις Μαζιώτη-Σταμπούλουήθελε να ελπίζει σε μείωση της επιχειρησιακής δυνατότητας όσων παραμένουν ελεύθεροι και καταζητούνται.Οι πληροφορίες, που συνθέτουν την απόπειρα της βομβιστικής ενέργειας, η οποία από τον άνδρα που τηλεφώνησε σε ιστότοπο και εφημερίδα για προειδοποίηση ήταν «για συμπαράσταση στον Νίκο Ρωμανό», είναι πολλές και προς διάφορες κατευθύνσεις. Στοιχείο που δείχνει το σημείο μηδέν, προς το παρόν, των ερευνών.

Δύο κιλά ζελατοδυναμίτιδας

Σε ειδικούς, που εξέτασαν τον μηχανισμό, «γεμισμένο» με δύο κιλά ζελατινοδυναμίτιδας, θύμισε, όπως προαναφέρθηκε, τεχνοτροπία κατασκευής των πρώτων χρόνων δράσης του Επαναστατικού Αγώνα!Που αν αυτό το στοιχείο επιβεβαιωθεί, σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του βομβιστή, οδηγεί σε ανησυχητικά συμπεράσματα.Ποια;Ότι καταζητούμενοι για τρομοκρατία, που κρύβονται από τις αρχές, έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε νέες στρατολογήσεις νεαρών, που πέρασαν στο λεγόμενο αντάρτικο πόλης. Μια τέτοια «δεξαμενή» άντλησης νέων μελών πρόθυμων για δράση, εκτιμάται ότι είναι μια σχετικά, άγνωστη ως τώρα, οργάνωση, που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο.

Η οργάνωση-μυστήριο «Δυνάμεις Επαναστατικού Τόξου»

Πρόκειται για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Δυνάμεις Επαναστατικού Τόξου», μέλη της οποίας τοποθέτησαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 βόμβα στην Εφορία Κηφισιάς.Στην προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης, ανάμεσα στα άλλα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής κάνουν ειδική μνεία και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους ληστές του Βελβεντού, ένας από τους οποίους ήταν ο Νίκος Ρωμανός.Η Αστυνομία φοβάται ακόμη ότι το πρόσφατο «άνοιγμα» του Νίκου Μαζιώτη και της Παναγιώτας Ρούπα στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο φαίνεται πως έχει βρει ανταπόκριση…«Δεν αποκλείεται», υποστηρίζουν οι ερευνητές, «τα τουλάχιστον δύο μέλη του επιχειρησιακού “πυρήνα” του Επαναστατικού Αγώνα, που παραμένουν ελεύθερα (σ.σ. μετά τη σύλληψη του Αντώνη Σταμπούλου), να έχουν δράσει αυτόνομα ή να ανέθεσαν σε “νέους” να το κάνουν».

Η πρώτη απόπειρα μετά από μήνες

Αστυνομικές πηγές επεσήμαιναν ότι ήταν η πρώτη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μετά την τοποθέτηση παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής στις 10 Απριλίου 2014 από τον Επαναστατικό Αγώνα και την αποστολή παγιδευμένου βιβλίου στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014 από τον καταζητούμενο Χριστόδουλο Ξηρό και το δίκτυο των ασύλληπτων «Πυρήνων».

Βέβαια, προηγήθηκε πριν από δύο μήνες, η σύλληψη του Αντώνη Σταμπούλου, σε γκαράζ στην περιοχή του Βύρωνα, όπου η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε σχέδια γραμμένα με συνθηματικό τρόπο και τα οποία αφορούσαν σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά εφοπλιστών, κατά των γραφείων της Ν.Δ. και άλλων παραγόντων του δημόσιου βίου.Από τότε, ωστόσο, είχε γίνει γνωστό ότι στην ομάδα του Επαναστατικού Αγώνα, που είχε αναβιώσει μετά την διαφυγή του Νίκου Μαζιώτη τον Ιούνιο του 2012, υπήρχαν κι άλλα δύο τουλάχιστον μέλη με ίδιο προφίλ σαν του Σταμπούλου.Δηλαδή «καθαρά» άτομα από προσαγωγές στην Αστυνομία, με χαμηλό προφίλ στον χώρο της τρομοκρατίας, μυστικότητα και ικανότητα να περνούν απαρατήρητοι, αφού οι αρχές δεν φαίνεται να διαθέτουν σημαντικά στοιχεία εναντίον τους για να τους εντοπίσουν.

Στο κυνήγι Πόλας Ρούπα-Χριστόδουλου Ξηρού

Από την άλλη, η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται πάντα στο κυνήγι της συντρόφου του Μαζιώτη και θεωρούμενης συντάκτριας των προκηρύξεων της οργάνωσηςΠόλαςΡούπα, αλλά και του Χριστόδουλου Ξηρού, για την τύχη του οποίου δεν έγινε τίποτα γνωστό ως τώρα.Εκτός από την εμφάνιση του ίδιου στο βίντεο που προβλήθηκε και όπου ανακοίνωνε ότι επέστρεφε στο αντάρτικο, η αντιτρομοκρατική τον «είδε» κάποια στιγμή στο Φάληρο, αλλά δεν πρόλαβε γιατί χάθηκε. Τον «είδε» επίσης στο παγιδευμένο με εκρηκτικά βιβλίο, που εστάλη στον διοικητή του Τμήματος της Ιτέας.Το βιβλίο εκείνο, που τυχαία δεν άνοιξε ο αξιωματικός και διατηρήθηκε ανέπαφο, έδειξε το αποτύπωμα του καταζητούμενου Ξηρού πάνω σε ένα από τα σύνεργα κατασκευής της βόμβας. Έδειξε επίσης και τη συνεργασία του με ασύλληπτα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, οι οποίοι τον υπέθαλψαν μετά τη διαφυγή του με άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού υπό συνθήκες γνωστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα