Το ευρωπαικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την ACTA

Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει εάν θα περάσει τελικά ή όχι η διεθνής συνθήκη ACTA, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανατροπή του κλίματος γύρω από αυτή, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά όλα έδειχναν πως η ACTA θα περνούσε με άνεση.

Ωστόσο, η απόσυρση των SOPA και PIPA στις Ηνωμένες Πολιτείες χάρη στις συντονισμένες,

έντονες αντιδράσεις των πολιτών, ενέπνευσαν τους πολίτες στην Ευρώπη να κάνουν το ίδιο και φαίνεται πως θα πετύχουν το στόχο τους, δηλαδή να αποσυρθεί κι η ACTA.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα γίνει, αφού ακούστηκε πως είχε ζητηθεί μυστική ψήφος αν κι αυτή η ιδέα απορρίφθηκε. Στη συνέχεια ακούστηκε το σενάριο που θέλει τη ψηφοφορία να αναβάλλεται μέχρις ότου αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περί νομιμότητας ή μη της ACTA, βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο και πρακτικά σημαίνει αναβολή ενός ή και δύο χρόνων. Το σίγουρο είναι ότι ήδη πέντε στις πέντε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν συστήσει την απόρριψή της από την ολομέλεια.

Πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο Karel De Gucht διατύπωσε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ACTA, μιας κι επί της ουσίας δεν παραβαίνει νέους νόμους, τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα δε θα λογοκρίνουν ούτε θα κλείσουν ιστοσελίδες, αλλά ούτε και θα αφαιρέσουν την ελευθερία του λόγου.

Η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τηλεπικοινωνίες, Neelie Kroes, δήλωσε ότι η ACTA θα διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι με τις τόσες πολλές έντονες αντιδράσεις, είναι απίθανο στην παρούσα φάση να περάσει.
Keywords
Τυχαία Θέματα