«Το έλλειμμα εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης», λέει ο τέως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Μανώλης Κοντοπυράκης, ο οποίος δήλωσε ότι η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών.

«Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο. Ακόμα και η EUROSTAT

τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε χαρακτηριστικά στην επιτροπή.

Ερωτηθείς για το αν το έλλειμμα του 2009 παρουσιάστηκε υπερδιογκωμένο, ο κ. Κοντοπυράκης απάντησε: «Εφόσον έγιναν αποδεκτά από τη EUROSTAT αδυνατώ να πιστέψω ότι ήταν τίποτα παράνομο. Είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Στην επιτροπή κατέθεσε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδύλου, ο οποίος άσκησε κριτική στην τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα στον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι «ήταν ατυχής η δήλωση του πρώην Υπουργού περί “τιτανικού”», ενώ εκτίμησε παράλληλα ότι «ενώ το Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές γιατί είχαν πέσει τα spreads, η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι “αν δε μας δώσουν οι αγορές λεφτά, θα πάμε στο ΔΝΤ” και τελικά οι αγορές έκλεισαν για την Ελλάδα».

Εξάλλου, την πρόθεσή τους να καταθέσουν απαντώντας μέσω υπομνήματος στις ερωτήσεις, που θα τους αποσταλούν από την εξεταστική επιτροπή, γνωστοποίησαν ο γενικός διευθυντής της Γιούροστατ Βάλτερ Ράντερμαχερ και ο τότε αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα