Το ΔΝΤ δε βλέπει άμεσα, «κούρεμα» του χρέους

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας να ανακοινώσει κάποια «σαφή ημερομηνία» για την επιστροφή της τρόικα στη Ελλάδα. Παράλληλα αρνείται να ανοίξει άμεσα «νέες συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου

του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, υπάρχουν «δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και χρηματοπιστωτικά» ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της χώρας μας, προσθέτοντας πως έχει υπάρχει «κάποια πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο».
Σχετικά με το δημόσιο χρέους, ο κ. Μάρεϊ διεμήνυσε πως το Ταμείο «δε διαβλέπει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις για τη μείωσή του», εγείροντας αμφιβολίες για το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους με την οριστική επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 τον Απρίλιο.
Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τη θέση του Ταμείου για το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Μάρεϊ απλώς επανέλαβε πως το ΔΝΤ δεν αναμένει νέες συζητήσεις για το χρέος στο άμεσο μέλλον. Αρνήθηκε επίσης να απαντήσει εάν το Ταμείο είναι διατεθειμένο να εξετάσει εκ νέου το σενάριο «νέου κουρέματος».
Επανέλαβε τέλος πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να διευκολύνουν τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους εφόσον η Αθήνα πετύχει τους συμφωνηθέντες στόχους, χωρίς όμως να τονίσει την εν λόγω θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα