Το Δημόσιο θα αποζημιώσει τον κυβερνήτη του μοιραίου Σινούκ

Με απόφαση του δικαστηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει ως ψυχική οδύνη, το ποσό των 580.000 ευρώ στη γυναίκα και τον ανήλικο γιο τού 36χρονου Παναγιώτη Παπαναστασίου, κυβερνήτη τού μοιραίου ελικοπτέρου, το οποίο την 11η Σεπτεμβρίου 2004 έπεσε στη θαλάσσια περιοχή τής Σιθωνίας Χαλκιδικής και σκοτώθηκαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρος, έντεκα συνοδοί του και το 6μελές πλήρωμα τού CH-470 (LR) Chinook ΕΣ 916.

Σύμφωνα με το πόρισμα τής επιτροπής πραγματογνωμόνων δεν υπάρχουν ευθύνες για την πτώση του Chinook. Το μόνο που υπήρξε -συνεχίζει το

πόρισμα- είναι ότι ο συγκυβερνήτης κατά την πρόσκρουση δεν φορούσε τις ζώνες ασφαλείας και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ως μέλος του πληρώματος της συγκεκριμένης πτήσης. Όμως, και τα δύο αυτά (παράλειψη και συμμετοχή) δεν διαπιστώθηκε ότι συνέβαλαν στην πρόκληση του ατυχήματος, προσθέτει το πόρισμα.

Επομένως, καταλήγει το πόρισμα, δεν προέκυψε ότι η πτώση του ελικοπτέρου οφειλόταν σε υπαιτιότητα του 6μελούς πληρώματος και σημειώνει ότι δεν έγινε δυνατόν να διακριβωθούν τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Chinook. Θεωρεί, όμως, ως πιθανή αιτία της πτώσης, την απώλεια πιέσεως στο Νο 2 υδραυλικό σύστημα ελέγχου πτήσεως, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που είχαν ως αποτέλεσμα το ελικόπτερο να περιέλθει σε ασυνήθη κατάσταση πτήσεως.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 4 παράγραφος 5) και το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ), ανακύπτει ευθύνη τού Δημοσίου για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν η σύζυγος και το παιδί τού κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου. Για το λόγο αυτό, επιδίκασε το ποσό των 180.000 ευρώ στη σύζυγο τού κυβερνήτη και το ποσό των 400.000 ευρώ στο ανήλικο παιδί του, με το νόμιμο τόκο από την ημέρα κατάθεσης της σχετικής αγωγής.

Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς τού Δημοσίου περί μη υποχρέωσης καταβολής αποζημίωσης για ψυχική οδύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα