Το μπαλάκι στην τρόικα για τις καθυστερήσεις

Με τις διαπραγματεύσεις υπουργείου Οικονομικών-τρόικας να έχουν προσωρινά μπει «στον πάγο», άτομα από το υπουργείο σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς ήμασταν καθ’όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά». Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι παραμένουν στην Αθήνα.

Πάντως την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα). Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμφωνηθεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και για τον προϋπολογισμό 2014, καθώς και να εξεταστεί το κατά πόσον οι παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας και τα αποτελέσματα από τη φορολογική συμμόρφωση (π.χ. αύξηση εσόδων, λόγω ανάπτυξης της οικονομίας) και τη φορολογική διοίκηση, υπερκαλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Όπως και να έχει όμως, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς - χωρίς την έγκριση της τρόικας - στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Αναβολή συνάντησης Μητσοτάκη-τρόικας

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για τις 17:00 σημερινό ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από πρωτοβουλία των εκπροσώπων των δανειστών. Εξηγήσεις για τον λόγο αναβολής της συνάντησης δεν δόθηκαν από τη μεριά των εκπροσώπων των δανειστών μας.

Είναι επίσης άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών τουλάχιστον μέχρι να αναχωρήσουν οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών από τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα