Το attikipress.gr στην Τούμπα για το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ξεχωρίζει στο πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League. Οι «ασπρόμαυροι» και οι «ερυθρόλευκοι» διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για 58η φορά με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ την Κυριακή το βράδυ (20:30, Νovasport 1) και αναμένεται

να γίνει ένα συναρπαστικό παιχνίδι καθώς και οι δύο ομάδες θέλουν να βγούν από το γήπεδο με τους τρεις βαθμούς της νίκης ή στη χειρότερη περίπτωση να μοιραστούν τους βαθμούς της ισοπαλίας.

Ο ΠΑΟΚ σε περίπτωση νίκης θα μπει δυναμικά στην διεκδίκηση του τίτλου, καθώς θα μειώσει τη διαφορά του από τον Ολυμπιακό στους δύο βαθμούς, ενώ θα δείξει ότι φέτος έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός με νίκη στην δύσκολη έδρα της Τούμπας θα γίνει το αδιαφιλονίκητο φαβορί και ας είναι ακόμα νωρίς, γιατί θα δείξει με τη σειρά του ότι για μια ακόμα χρονιά δύσκολα θα έχει αντίπαλο για τον τίτλο.

Η προϊστορία

Όσον αφορά τώρα την προϊστορία αυτών των αγώνων, στα 57 παιχνίδια που έχουν γίνει με τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί τον Ολυμπιακό, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει 29 νίκες, με μεγαλύτερη το 6-1 της 6ης Δεκεμβρίου 1987 στις Σέρρες. Για τον «δικέφαλο» είχαν σκοράρει οι Μπάνον (5΄), Μαυρομμάτης (14΄), Σίγγας (18΄), Μπανιώτης (41΄), Μπορμπόκης (75΄, 89΄), ενώ για τους «ερυθρόλευκους» είχε σκοράρει ο Τσαλουχίδης στο 50΄.

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 13 φορές εκτός έδρας τον ΠΑΟΚ, με μεγαλύτερη νίκη το 0-4 της 27ης Ιανουαρίου 1965, με σκόρερς τους Μποτίνο (20΄), Γιούτσο (47΄), Αγανιάν (59΄) και Σιδέρη (74΄).

Στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις στην Τούμπα για το πρωτάθλημα τα αποτελέσματα έχουν μοιραστεί, καθώς οι δύο ομάδες έχουν από μια νίκη, ενώ δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου του 2012 ο Ολυμπιακός κέρδισε με 0-2, ενώ ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη στον αγώνα που έγινε στις 9 Μαρτίου 2014 με 2-1. Τα παιχνίδια που έγιναν στις 25 Νοεμβρίου 2012 και το τελευταίο στις 8 Φεβρουαρίου 2015, έληξαν ισόπαλα με 1-1 και 0-0, αντίστοιχα.

Το γήπεδο της Τούμπας αναμένεται την Κυριακή το βράδυ να είναι κατάμεστο, όπως άλλωστε συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών πάντως είναι αρκετά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο παιχνίδι που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου 1976, το οποίο παρακολούθησαν 45.147 θεατές.

Οι παίκτες που έχουν φορέσει ερυθρόλευκα και ασπρόμαυρα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων, με μεγαλύτερο θέμα αυτό του Γιώργου Κούδα ο οποίος το 1966 πήγε στον Ολυμπιακό στον οποίο ουδέποτε αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι και αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ δεν έδινε την συγκατάθεσή του, σε ένα περιβάλλον τότε χωρίς επαγγελματικά συμβόλαια.

Εκτός του Κούδα, στις δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί αρκετοί παίκτες, ενώ ο τελευταίος που άλλαξε στρατόπεδο είναι ο Φάνης Τζανδάρης, ο οποίος άφησε φέτος την Τούμπα για να φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Πρώτος που άλλαξε «στρατόπεδο» ήταν το 1980 ο Κώστας Ορφανός που άφησε τον ΠΑΟΚ για να πάει στον Ολυμπιακό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1983, τον ακολούθησε και ο Γιάννης Γούναρης. Την ίδια διαδρομή έκανε ήταν ο Γιώργος Κωστίκος το 1986 και τρίτος ο Χάρης Μπανιώτης τον Δεκέμβριου του 1987 και ο Σωτήρης Μαυρομμάτης το καλοκαίρι του 1988.

Την αντίθετη διαδρομή, δηλαδή από Πειραιά στην Τούμπα ακολούθησε οτ 1990 ο Αλέξης Αλεξίου, ενώ στην Τούμπα μετακόμισε το 1992 και ο Μάκης Χάβος που είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό την περίοδο 1986-87. Το καλοκαίρι του 1992 ο Γιώργος Μητσιμπόνας πήρε την απόφαση να κάνει τη διαδρομή Τούμπα-Καραϊσκάκη, ενώ το καλοκαίρι του 1995, με ενδιάμεση «στάση» τον Ηρακλή, μετακόμισε στον Ολυμπιακό και ο Γιώργος Σκαρτάδος που είχε αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ για δέκα χρόνια (1982-1992).

Επόμενος παίκτης που άλλαξε φανέλα ήταν ο Κυριάκος Τοχούρογλου που το 2000 άφησε τα ερυθρόλευκα για να φορέσει τα ασπρόμαυρα, όπως και ο Κόφι Αμπονσά, ενώ το καλοκαίρι του 2001 την ίδια επιλογή έκανε και ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, σε αντίθεση με τον Στέλιο Βενετίδη που έπαιρνε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.

Το 2003 άφησαν τον ΠΑΟΚ για τον Ολυμπιακό ο Παντελής Καφές και ο Γ. Χ. Γεωργιάδης, ενώ το 2004 «έπιασε» Πειραιά και ο Γιάννης Οκκάς, με ενδιάμεσο «σταθμό» την ΑΕΚ.

Τέλος το 20011 πήγε στον ΠΑΟΚ ο βραζιλιάνος αμυντικός Λεονάρντο που είχε αγωνιστεί στους «ερυθρόλευκους» την τριετία 2008-2011. Προτελευταίος παίκτης που έχει παίξει στις δύο ομάδες είναι ο Πάμπλο Κοντρέρας που πήγε στον Ολυμπιακό το 2012, ενώ ο Φάνης Τζανδάρης ακολούθησε φέτος τη διαδρομή Τούμπα – Καραϊσκάκη.

Μαυρομμάτης: «ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν τη νίκη στο DNA τους»

‘Ενας από τους παίκτες που έχει αγωνιστεί στην Τούμπα τόσο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, όσο και με αυτήν του Ολυμπιακού, είναι ο Σωτήρης Μαυρομμάτης, ο οποίος μίλησε στην ΑΤΤΙΚΗ Freepress.

«Η κύρια ιδιαιτερότητα ενός ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός είναι η ιδιοσυγκρασία των δύο ομάδων, οι οποίες έχουν στο DNA τους τη νίκη και επομένως κάθε άλλο αποτέλεσμα, ακόμα και η ισοπαλία, θωρείται αποτυχία.

Το γεγονός αυτό δημιουργούσε επιπλέον πίεση, που όμως την ξεχνάς όταν μπαίνεις στο γήπεδο γιατί δεν έχεις την πολυτέλεια να ασχοληθείς με αυτήν. Το μόνο που μπορεί να επηρρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά, είναι η αντίδραση της εξέδρας την ώρα του αγώνα. Η Τούμπα δίνει ώθηση στους παίκτες του ΠΑΟΚ, όμως ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού η πίεση που ασκεί μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Όσον αφορά τώρα τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες είναι σε καλή κατάσταση. Ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση ενός αγώνα, ενώ έχει και δύο ημέρες ξεκούρασης παραπάνω.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ είναι μια νέα ομάδα που δείχνει καλά στοιχεία, ενώ η προσθήκη του Μπερμπάτοφ της δίνει ένα μέρος από την εμπειρία που της λείπει».

Keywords
Τυχαία Θέματα