Το ασφαλιστικό βάζει «μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις – Νέα μέτρα προσθέτει ο Τσίπρας στη λίστα

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την κατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Alpha Θάνο Δημάδη.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ανησυχία της «για το αν το κομμάτι της συζήτησής που κάναμε την Κυριακή του Πάσχα (των καθολικών), θα υλοποιηθεί!» και προειδοποίησε

ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, επιβαρύνει την ελληνική οικονομία και πρέπει αμέσως να αναμορφωθεί».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αφήνει και αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας ότι «υποχώρησε μπροστά στις συντεχνίες». Το ασφαλιστικό παραμένει ένα από τα βασικότερα σημεία διαφωνίας και απόκλισης.

Οπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει κάποιες ακραίες περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά ως εκεί.

«Αν προσπαθήσεις να μελετήσεις τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού έχοντας ανεργία πάνω από 20%, στο μόνο συμπέρασμα που θα οδηγηθείς είναι ότι πρέπει να πετσοκόψεις τις συντάξεις. Δεν είναι όμως λογική αυτή, εκτός κι αν είσαι εμμονικά νεοφιλελεύθερος» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Εν τω μεταξύ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Σακελλαρίδης επιβεβαιώνει με δήλωσή του ότι οι απαιτήσεις για μειώσεις στις συντάξεις και κόψιμο των επικουρικών τίθενται μετ επιτάσεως από τους θεσμούς καθώς σημειώνει πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία που περιλαμβάνει αυτά τα μέτρα.

Γράψε – σβήσε στη λίστα

Αν και απομένουν μόλις 14 ημέρες ως το κρίσιμο EUROGROUP της 24ης Απριλίου, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές ως την επίτευξη συμφωνίας, παραμένει μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για να επιταχύνει τις διαδικασίες, πρόκειται να εμπλουτίσει τη λίστα Βαρουφάκη με νέα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όχι όμως εισπρακτικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η επιβολή έκτακτης εισφοράς με κριτήρια υψηλού εισοδήματος και μεγάλης περιουσίας.

Τα μηνύματα στην Αθήνα από την πλευρά των δανειστών είναι, πάντως, αυστηρά. Είναι ενδεικτικό ότι από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, αφού δεν υπάρχει καν έτοιμη η λίστα των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα κι αν υπάρξει τεχνική συμφωνία στις 24 του μήνα, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα ξεκινήσει αμέσως η εκταμίευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα