Το ανακυκλωμένο πλαστικό αντικαθιστά την… άσφαλτο

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε δρόμους από ανακυκλωμένο πλαστικό αντί για άσφαλτο στο μέλλον; Στην Ολλανδία φαίνεται πως είναι πολύ κοντά στο να αποτελέσουν την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ σε συνεργασία με την εταιρεία VolkerWessels εξετάζουν την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου ασφαλτόστρωσης των δρόμων με… ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό, όπως τα μπουκάλια.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της εν λόγω

εταιρείας, η «πράσινη» εναλλακτική του ανακυκλωμένου πλαστικού έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως τη μικρότερη ανάγκη συντήρησης και τη μεγαλύτερη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες από -40 έως 80 βαθμούς Κελσίου.

Συν τοις άλλοις, η εφαρμογή ανακυκλωμένου πλαστικού στους δρόμους γίνεται πολύ ταχύτερα σε σχέση με τη συμβατική άσφαλτο, ενώ ο χρόνος ζωής του πλαστικού είναι 3 φορές μεγαλύτερος.

Επιπλέον όμως, η νέα αυτή μέθοδος βλάπτει πολύ λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με την άσφαλτο, καθώς προσφέρει πρακτικές λύσεις για σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως την ανησυχητική συσσώρευση τόνων πλαστικών απορριμμάτων τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς.

Επίσης, βοηθάει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η συμβατική άσφαλτος είναι υπεύθυνη για 1,6 τόνους εκπομπών ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 2% όλων εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές.

Να σημειωθεί επίσης, πως η πλαστική αυτή κατασκευή είναι ελαφρύτερη και εύκολη στη χρήση, καθώς λόγω της κατασκευής «σάντουιτς», που έχει, επιτρέπει την εγκατάσταση καλωδίων, καναλιών και αγωγών υδάτων και άλλων υλικών κάτω από την επιφάνειά της ανά πάσα στιγμή.

Εάν το σχέδιο περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και ακολουθήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι δρόμοι με ανακυκλωμένο πλαστικό θα είναι διαθέσιμοι στο Ρότερνταμ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

«Το πλαστικό προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις σύγχρονες μεθόδους οδοποιίας, τόσο στην τοποθέτηση στους δρόμους όσο και στη συντήρησή τους», δήλωσε ο διευθυντής του αρμοδίου τμήματος της VolkerWessels Ρολφ Μαρς. «Το Ρότερνταμ είναι μία ιδιαίτερα καινοτόμος πόλη και έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό την ιδέα μας, καθώς ταιριάζει πολύ στην πολιτική βιωσιμότητας που ακολουθεί το συμβούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρς.

Keywords
Τυχαία Θέματα