Την Πρωταπριλιά θα κοπεί στ’ αλήθεια το επίδομα γάμου!

Το μόνο που δεν τους λείπει στην κυβέρνηση είναι το χιούμορ και κατά βάση το μαύρο (black humor) αφού με τόσα και τόσα παραδείγματα έχουν αποδείξει ότι το ασκούν πολλάκις από την πρώτη μέρα της συγκυβέρνησης. Έτσι και τώρα τη Δευτέρα πρώτη του Απρίλη σκέφθηκαν να κάνουν ένα πρωταπριλιάτικο «δώρο» καταργώντας το επίδομα γάμου ύψους 10% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αύριο ωε γνωστόν λήγει η τρίμηνη μετενέργεια της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Έτσι από τον Απρίλιο καμία

επιχείρηση δεν δεσμεύεται να δώσει το επίδομα γάμου εκτός και αν αυτό προβλέπεται από ατομική σύμβαση εργασίας.

Στα χέρια της τρόϊκα βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που περιγράφει το νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και με δήλωσή του, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι ο σημερινός βασικός μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι το τέλος του 2016.

«Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από το 2017 και μέχρι τότε ο βασικός μισθός θα παραμείνει σταθερός στα σημερινά επίπεδα. Από εκεί και πέρα - ακόμη και σήμερα - εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν κλαδικούς μισθούς σε υψηλότερα - όπως ήδη γίνεται - επίπεδα. Ο νόμος τους δίνει αυτή την ευχέρεια. Είναι καθαρά στο χέρι τους», επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

Τα συνδικάτα είναι κατηγορηματικά αντίθετα με την παρέμβαση του κράτους στην διαμόρφωση των κατώτατων μισθών και ζητούν κατάργηση του σχετικού νόμου που θα καθορίζει τον μηχανισμό του κατωτάτου μισθού.

Στην οικονομική τεκμηρίωση του προτεινόμενου προς διαβούλευση μισθού και μεροκάματου θα λαμβάνονται υπόψη: το επίπεδο φτώχειας που θα υπάρχει στη χώρα το ποσοστό ανεργίας (επίπεδο χώρας, επίπεδο οικονομικού κλάδου) η παραγωγικότητα (χώρας, επιμέρους κλάδων) η ανταγωνιστικότητα(χώρας, επιμέρους κλάδων).

Επίσης προτείνονται διαφορετικά κλιμάκια στους μισθούς των νέων έως 24 ετών, ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία. Δηλαδή, διαφορετικός μισθός για νέους υπαλλήλους έως 18 ετών και διαφορετικός μισθός για νέους έως 21 ετών με 3ετη προϋπηρεσία.

Αντίστοιχα για νέους εργατοτεχνίτες έως 24 ετών προτείνονται διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια, για ηλικία έως 18 ετών, για ηλικία 21 ετών με 3ετη προϋπηρεσία και ηλικία 24 ετών με 6ετη προϋπηρεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα