Την εισαγωγή «φόρου άνθρακα» ζητά το ΔΝΤ για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας

Σε μια πρωτοποριακή πρόταση προέβη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, ζητώντας την εισαγωγή ενός «φόρου άνθρακα».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, όλο και περισσότερα κράτη υιοθετούν τέτοιους φόρους με επιτυχία, σε μία

προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγοράς για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροοικονομικών προγραμματικών στόχων και την εφαρμογή ειδικών διατάξεων βάσει των άρθρων του ΔΝΤ ή άλλων συμφωνιών», δήλωσε σχετικά η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ, του οποίου «πρωταρχικός σκοπός είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του διεθνούς νομισματικού συστήματος», τάραξε τα νερά της διεθνούς κοινότητας πριν μερικούς μήνες, όταν αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου ξοδεύουν 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ετησίως.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διάρθρωση των τιμών του άνθρακα αλλά η δομή που υποστηρίζει η Λαγκάρντ, είναι τα έσοδα να μεταφέρονται σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση 100 δις δολαρίων προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα