Τιμ Μπάρτον, ο αγαπημένος «παραμυθάς» του Χόλυγουντ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Πάνου Κλάδη

Επηρεασμένος από το μυθιστόρημα «Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» του Αμερικάνου Ράνσομ Ριγκς, ο Τιμ Μπάρτον «ζωντανεύει» το βιβλίο σε ένα ρομαντικό, τρομακτικό, αλλόκοτο και τρυφερό κινηματογραφικό παραμύθι.

«Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά»

(Φαντασίας, 2016, Διάρκεια 126΄) Αμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον, με τους Άζα Μπάτερφιλντ, Σάμιουελ Λ.Τζάκσον, Τζούντι Ντέντς, Εύα Γκριν.

Κάθε ταινία του Τιμ Μπάρτον

είναι ένα καινούργιο -ιδιόρρυθμο- παραμύθι, πλασμένο από την σκοτεινή και γκόθικ σκηνοθετική του ματιά. Ο Τιμ Μπάρτον θεωρείται ο κινηματογραφικός παραμυθάς, διότι το είδος των ταινιών του παραπέμπει σε ιστορίες γεμάτες μαγεία και φαντασία. Έτσι, σε κάθε του ταινία, η αίθουσα μετατρέπεται σε σκοτεινό δωμάτιο και η οθόνη στο φαντασμαγορικό κόσμο του λατρεμένου μας σκηνοθέτη. Εμείς, ως θεατές, καλούμαστε, γεμάτοι θαυμασμό, να αφεθούμε στη μαγεία, την οποία περίτεχνα προσφέρει ο σκηνοθέτης.

Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ψαλιδοχέρης», «Dark Shadows», «Σκαθαροζούμης», ύστερα από το αδέξιο κινηματογραφικό του παραπάτημα, στην ταινία «Μεγάλα Μάτια», η οποία κατακρίθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει -με γεμάτη βαλίτσα- στο κινηματογραφικό του σπίτι. Η ταινία αφορά στον Τζέικ, ο οποίος, μετά τον μυστηριώδη θάνατο του παππού του, αποφασίζει να ακολουθήσει τις τελευταίες συμβουλές του και να αναζητήσει ένα ορφανοτροφείο για ασυνήθιστα παιδιά στην Ουαλία. Όταν, όμως, φτάνει εκεί με τον πατέρα του, διαπιστώνει ότι το οίκημα της Μις Πέρεγκριν είναι κατεστραμμένο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με έναν μαγικό τρόπο ο Τζέικ θα βρεθεί στο 1943, σε μια άλλη πραγματικότητα και εκεί θα γνωρίσει τις κρυφές δυνάμεις των παιδιών, αλλά και τις δικές του.

Επηρεασμένος από το μυθιστόρημα «Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» του Αμερικάνου Ράνσομ Ριγκς, ο Τιμ Μπάρτον «ζωντανεύει» το βιβλίο σε ένα ρομαντικό, τρομακτικό, αλλόκοτο και τρυφερό κινηματογραφικό παραμύθι. Η ταινία, όπως εξηγεί ο Μπάρτον, είναι μια φαντασμαγορική ιστορία με το τρυφερό μήνυμα «να είσαι πάντα ο εαυτός σου, αποδέξου ό,τι σε κάνει διαφορετικό και ασυνήθιστο -εσένα και όλους τους άλλους». Ο Μπάρτον μέσα από την ταινία του μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα, τόσο την δική μας, όσο και των άλλων…

Το καστ της ταινίας είναι ολόφρεσκο, καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την εμμονή του σκηνοθέτη διαρκώς να επιλέγει, σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, τους Τζόνι Ντεπ και Ελένα Μπόνα Κάρτερ. Ο Σάμιουελ Λ. Τζάκσον («Django», «Kingsman») προσέγγισε για ακόμη μια φορά, με χιουμοριστικό ύφος, τον ρόλο του κακού, χωρίς, όμως, να χάσει την επικίνδυνη διάστασή του -όπως ακριβώς και στην ταινία «Kingsman». Το πάντρεμα του αστείου και του τρομακτικού είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο των ταινιών του Τιμ Μπάρτον, κάτι που ακολούθησε πιστά και με ευκολία ο Τζάκσον. Η Εύα Γκριν («Casino Royale», «Το αστέρι του Βορρά»), ως γκουβερνάντα Μις Πέρεγκριν, έχοντας συμμετάσχει στο παρελθόν και σε άλλη ταινία του σκηνοθέτη («Dark Shadows»), αποδεικνύει ότι ο κόσμος του Τιμ Μπάρτον της ταιριάζει γάντι. Ο -συνηθισμένος σε παραμυθένιες ταινίες- Άζα Μπάτερφιλντ, («Hugo») κατάφερε να μας παρασύρει στο μαγευτικό του ταξίδι, στον κόσμο των «Ασυνήθιστων», έχοντας συντροφιά, τον ανανεωμένο Τιμ Μπάρτον.

Γεμάτος φαντασία σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο Τιμ Μπάρτον στο τέλος της ιστορίας φάνηκε να στέρεψε από ιδέες, καταφεύγοντας, σε ένα αναμενόμενο -αλλά ευχάριστο- τέλος. Αυτό, όμως, δεν είναι αποτρεπτικό για να δει κάποιος, αυτήν την υπέροχη ιστορία, από τον μετρ του είδους Τιμ Μπάρτον.

«Το Κορίτσι του Τρένου»


Το διεθνές μπεστ σέλερ της Πόλα Χόκινς, το οποίο σημείωσε εκατομμύρια πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κερδίζοντας συγκρίσεις με το «Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» της Γκίλιαν Φλιν, μεταφέρεται στο σινεμά, σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σας μείνει αξέχαστο. Κάθε μέρα, στο τρένο καθ οδόν για τη δουλειά της, η Ρέιτσελ περνά δίπλα από το παλιό της σπίτι, στο οποίο τώρα ζει ο πρώην άντρας της με τη νέα του σύζυγο. Βλέπει, επίσης το σπίτι ενός άλλου παντρεμένου ζευγαριού, λίγα τετράγωνα παρακάτω, και αρχίζει να φαντάζεται την ιδανική, ευτυχισμένη τους ζωή. Μια μέρα, περνώντας με το τρένο μπροστά από το σπίτι τους, η Ρέιτσελ θα δει κάτι που θα αλλάξει όλα όσα πίστευε για το άγνωστο αυτό ζευγάρι. Όταν η γυναίκα εξαφανιστεί, η Ρέιτσελ θα αρχίσει να πιστεύει ότι ίσως σχετίζεται με την εξαφάνισή της…

Προτεινόμενες ταινίες της εβδομάδας

• «Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα παιδιά»
• «Αναμνήσεις»
• « Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο»
• «Πάρτι με… Λουκάνικα»
• «Sully»

Προσεχώς

«Μην ανασαίνεις»

Η Ρόκι είναι αποφασισμένη να ξεφύγει με κάθε τρόπο από τη βίαιη μητέρα της και να σώσει τη μικρότερη αδελφή της από το αδιέξοδο μέλλον που απλώνεται μπροστά τους. Μαζί με τους φίλους της Άλεξ και Μόνεϊ έχει διαπράξει μια σειρά από μικροληστείες για να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζεται και να αποδράσει από τη φρικτή κωμόπολη όπου ζει.

«24 εβδομάδες»


Η ταινία πραγματεύεται την έκτρωση. Πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού που καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δίλημμα, καθώς το παιδί που κυοφορεί η γυναίκα, ενδέχεται να πάσχει από σύνδρομο Down.

TOP TEN ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1. The Magnificent Seven

2. Sully
3. Finding Dory
4. Kubo and the Two Strings
5. Bridget Jones`s Baby
6. The Secret Life of Pets
7. War Dogs
8. Blair Witch
9. I.T.
10. Suicide Squad

TOP TEN USA

1. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
2. Deepwater Horizon
3. The Magnificent
4. Storks
5. Sully
6. Masterminds
7. Queen of Katwe
8. Don’t Breathe
9. Bridget Jones’s Baby
10. Snowden

Το άρθρο Τιμ Μπάρτον, ο αγαπημένος «παραμυθάς» του Χόλυγουντ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα