Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ομπάμα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ικανοποιημένο εμφανίζεται το πρωθυπουργικό επιτελείο από τη δήλωση στήριξης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα του χρέους που «καίει» την Αθήνα. Μάλιστα ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε και ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα πραγματοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και γι’ αυτό ανέφερε δημόσια τα πεπραγμένα στο

ασφαλιστικό, το φορολογικό και τη δημόσια διοίκηση.

Οι προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου για το χρέος

Μετά τη χθεσινή «κουβέντα» επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι ο πλανητάρχης θα χρησιμοποιήσει ότι μέσο έχει στη διάθεσή του για να «προτρέψει» τη Γερμανίδα Καγκελάριο, που θα συναντήσει στο Βερολίνο, να συναινέσει στη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε από τον κ.Ομπάμα να μεσολαβήσει προς την Άνγκελα Μέρκελ αλλά μόνος του ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι ς θα παρέμβει προς το Βερολίνο. Άλλωστε, είπε και δημόσια ότι θα δώσει συμβουλές για την κρίση στους βόρειους Ευρωπαίους.

Όταν οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου έκλεισαν, η συζήτηση επικεντρώθηκε στους χειρισμούς για το ελληνικό χρέος. Μαζί με τους δύο άνδρες ήταν και οι κύριοι Παππάς, Τσακαλώτος, Κοτζιάς και Καλπαδάκης καθώς και στενοί συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πληροφόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για τις εξελίξεις στη δεύτερη αξιολόγηση και για τα χρονοδιαγράμματα που θα επιτρέψουν στις πέντε Δεκεμβρίου στο eurogroup να γίνει επεξεργασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να αρχίσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.

«Ελπίζουμε να μην μπουν αχρείαστα εμπόδια» έλεγαν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές εννοώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αξιώσεις και απαιτήσεις που δεν προβλέπονται από την Συμφωνία. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά πως θα δουλέψει προς την κατεύθυνση του να υπάρξει άμεση λύση για το ζήτημα του χρέους.

Η συζήτηση για προσφυγικό και Κυπριακό

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στην προσφυγική κρίση και στο Κυπριακό. Ο κ.Ομπάμα δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει την Αθήνα στη διαχείριση του προσφυγικού και ότι εργάζεται για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θετικές ήταν και οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών στις οποίες συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα αλλά και οι επενδύσεις προς την χώρα μας. Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φέρεται να έχει έτοιμο project για το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το άρθρο Τι συζήτησαν Τσίπρας-Ομπάμα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα