Τη… σκηνή τους και σε άλλη παραλία

της Σέβης Σαλαγιάννη ([email protected])

Με τις διακοπές να φαντάζουν για την πλειοψηφία των πολιτών «όνειρο θερινής νυκτός», το κάμπινγκ αποτελεί μια συμφέρουσα λύση, η οποία μάλιστα συνδυάζει την οικονομία με τον οικοτουρισμό. Με μια σωστή επιλογή του κάμπινγκ και του εξοπλισμού η άνεση και η χαλάρωση είναι ένα «στοίχημα» που κερδίζεται εύκολα, μην αποτελώντας μονάχα προνόμιο αυτών που θα περάσουν τις διακοπές τους στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή ενός ενοικιαζόμενου δωματίου.

Την ίδια στιγμή όμως

υπάρχει και η άλλη όψη, την οποία μεταφέρουν οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ, που κάνουν λόγο για «μαύρα» μαντάτα από τις έως τώρα κρατήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον για τις διακοπές είναι σαφώς περιορισμένο. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται πτώση των κερδών τους, τα οποία θα είναι λιγότερα σχέση με άλλες χρονιές.

Το κόστος για τις διακοπές των «φτωχών»

Το οργανωμένο κάμπινγκ είναι αδιαμφισβήτητα μια οικονομική διέξοδος για όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι, αλλά δεν σκοπεύουν ή δεν έχουν την άνεση να ξοδέψουν μεγάλα ποσά σε αυτές. Ανάλογα με την τουριστική περίοδο και την περιοχή οι τιμές διανυκτέρευσης σε αυτά ποικίλλουν. Ενδεικτικά πάντως, για τον μήνα Αύγουστο οι τιμές ανά άτομο κυμαίνονται στα 6-8 ευρώ, στα 3,5-5,5 ευρώ για κάθε παιδί και στα 4-5 ευρώ για τη σκηνή. Από εκεί και πέρα κάθε κάμπινγκ παρέχει μια σειρά υπηρεσιών είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή. Στις υπηρεσίες αυτές είναι μεταξύ άλλων η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, η παιδική χαρά για τους μικρούς ταξιδιώτες, εστιατόριο, γήπεδο για αθλητικές δραστηριότητες, καφέ-μπαρ και mini market εντός του χώρου.

«Ναι» στο κάμπινγκ, αλλά με δισταγμό

Αν και τα προηγούμενα χρόνια το κάμπινγκ αποτελούσε επιλογή κυρίως των «εναλλακτικών», πλέον όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε αυτό το είδος διακοπών. Στα «συν» άλλωστε του κάμπινγκ συγκαταλέγεται το χαμηλό κόστος του, η επιστροφή στη φύση, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει απόφαση τελευταίας στιγμής.

Παρά τη στροφή στα κάμπινγκ όμως οι ιδιοκτήτες τους μιλούν για «σύννεφα» πάνω από αυτά. Η Μαρία Καλή, υπεύθυνη σε κάμπινγκ στην Αστυπάλαια, μίλησε στην «Αττική free press» για τις δυσοίωνες προβλέψεις της φετινής χρονιάς. «Παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες δεν νομίζω ότι μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια η ζήτηση του κόσμου για το κάμπινγκ. Όμως δεν θα έλεγα το ίδιο και για τη φετινή χρονιά. Αν και είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις, αφού ο κόσμος ακόμη κανονίζει τις διακοπές του, βλέπω ότι ο κόσμος που θα επιλέξει το κάμπινγκ για τις διακοπές του έχει μειωθεί. Ενώ δηλαδή υπάρχει κόσμος που παίρνει τηλέφωνα, κάνει ερωτήσεις και ενδιαφέρεται, τελικά διστάζει και ίσως προτιμά να το ψάξει ακόμη περισσότερο», αναφέρει, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία του κόσμου που επιλέγει το κάμπινγκ της είναι Έλληνες.

Παρόμοια εικόνα μεταφέρει και ο Γιάννης Χριστοδούλου, ο οποίος δραστηριοποιείται σε κάμπινγκ του νομού Χαλκιδικής. «Η κρίση δεν άφησε εμάς απέξω. Τα τελευταία χρόνια διακρίνω μια πτώση στη ζήτηση, την οποία προσδιορίζω στο 30%. Το ίδιο ισχύει και για τη φετινή τουριστική περίοδο, αν και πρόκειται για μια πρώτη εκτίμηση. Δεδομένου ότι στο οργανωμένο κάμπινγκ η πλειοψηφία είναι Έλληνες και λιγότεροι οι ξένοι τουρίστες, προφανώς η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν. Εμείς έχουμε αφήσει τις τιμές μας στα ίδια επίπεδα, παρόλο που οι τιμές του πάγιου, του ρεύματος, του νερού κτλ έχουν ανέβει», σημειώνει.

«Πλέον το κάμπινγκ αποτελεί μονόδρομο για εμένα»

Η «Αττική free press» συνομίλησε με την Κλεοπάτρα Κ., φοιτήτρια λογιστικής, η οποία μεγάλωσε κάνοντας κατά καιρούς κάμπινγκ με την οικογένειά της και στη συνέχεια με την παρέα της. «Το κάμπινγκ ήταν παρεξηγημένη έννοια μέχρι και πριν κάποιο καιρό. Τώρα έχει αρχίσει σιγά-σιγά και αποκτά τον κόσμο του, που καταλαβαίνει ότι δεν συνεπάγεται ταλαιπωρία. Μπορεί κάποιος να περάσει καλά σε μια σκηνή, αρκεί να το έχει ψάξει πρώτα», αναφέρει. «Παλαιότερα υπήρχαν χρονιές που πότε κατασκήνωνα, πότε έμενα σε κάποιο ξενοδοχείο. Αυτό εξαρτιόταν από την εκάστοτε παρέα μου και τη διάθεσή της. Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και το κάμπινγκ αποτελεί μονόδρομο για εμένα. Το προτιμούσα έτσι και αλλιώς, αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι η μόνη επιλογή, εάν θέλω να κάνω διακοπές», σημειώνει σχετικά με το κόστος.

Το Α και το Ω του σωστού κάμπινγκ

Αποφασίσατε να περάσετε για πρώτη φορά τις διακοπές σας σε κάποιο χώρο κάμπινγκ; Πριν φύγετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως εξοπλισμένοι με τα… απολύτως απαραίτητα του κάμπινγκ! Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχετε εξοπλιστεί με μια σκηνή (υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, αναλόγως των ατόμων που θα φιλοξενήσουν) και ένα sleeping bag ή στρώμα. Ανάλογα με τις εγκαταστάσεις και τις διαθέσιμες κατά περίπτωση υπηρεσίες, να φροντίσετε να έχετε μαζί σας φωτισμό (φακός ή φανάρι), ένα μικρό ψυγείο ή ισοθερμικές θήκες, πτυσσόμενα σκαμπό/καρέκλες, φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες και σακούλες σκουπιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα