Τη Δευτέρα του Θωμά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

Πολλά θα κριθούν για το άμεσο μέλλον της χώρας τη Δευτέρα εννέα Μαΐου στις τρεις το μεσημέρι, τότε θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup για την Ελλάδα. Αυτή ήταν η ενημέρωση χθες το βράδυ του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αποφασίστηκε να αργήσουν να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ούτως ώστε

να υπάρξει ικανός χρόνος για να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. Στόχος είναι να προχωρήσουν οι συζητήσεις για το πακέτο προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ αλλά και να ανοίξει η κουβέντα για την ελάφρυνση του χρέους.

Συνάντηση Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup ενδέχεται να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ.

Η επιδίωξη είναι να τα… βρουν και να συμφωνήσουν στα βασικά σημεία πριν από το Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί στο τραπέζι το αίτημα για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και είχε την υποστήριξη της Γαλλίας. Είναι πολύ πιθανόν σε περίπτωση που στο Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν επιτευχθεί συμφωνία να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Συνομιλίες Τσίπρα με Λιού και Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι που θα διευκολύνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε κουβέντα με συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα ζήσουμε ξανά μέρες του 2015: «Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».

Keywords
Τυχαία Θέματα