Τη Δευτέρα η δίκη Μπρέιβικ

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα παρουσιαστεί την επόμενη Δευτέρα, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος πριν από εννιά μήνες σκόρπισε το θάνατο στην νορβηγική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας εν ψυχρώ 77 ανθρώπους. Ο ίδιος δήλωσε ότι διεξήγαγε πόλεμο κατά της μουσουλμανικής εισβολής στην Ευρώπη και της πολυπολιτισμικότητας, ενώ χαρακτήρισε την πράξη του «φριχτή αλλά αναγκαία», καθώς επρόκειτο για μια προληπτική επίθεση εναντίον αυτών που πρόδωσαν την πατρίδα του.

Το δίλημμα που τίθεται από τους

ειδικούς στην περίπτωση του Μπρέιβικ, είναι αν η τιμωρία του θα είναι άσυλο ή φυλακή.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής επιθυμεί το δικαστήριο να αποφανθεί ότι έχει «σώας τας φρένας» ώστε να μην ακυρωθεί το ιδεολογικό του μανιφέστο, κάτι το οποίο θα επιδιώξουν οι συνήγοροι του Μπρέιβικ., ενώ η εισαγγελία θα επικαλεστεί τη γνωμάτευση ψυχιάτρων, σύμφωνα με τους οποίους ο Μπρέιβικ είναι ψυχωτικός.

Αν οι συνήγοροι του Μπρέιβικ πετύχουν τον στόχο τους, ο κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή για όσο καιρό θεωρείται επικίνδυνος, ενώ το δικαστήριο δεχτεί ότι είναι ποινικά ανεύθυνος, ο Μπρέιβικ θα κλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ίσως για την υπόλοιπη του ζωή.

Ο ίδιος δήλωσε πως ο εγκλεισμός σε ψυχιατρείο είναι «χειρότερος από το θάνατο».

Αύριο αναμένεται η έκθεση και άλλων ειδικών, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από τα συμπεράσματα των δύο ψυχιάτρων που εξέτασαν τον Μπρέιβικ.

Σε άσυλο ή σε φυλακή, η κατηγορούσα αρχή ελπίζει πως ο δράστης δεν είναι ποτέ πιά ελεύθερος. «Θα ήταν πολύ άσχημο να τον δούμε να κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους σε μερικά χρόνια», τόνισε ένας από τους εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ο Σβέιν Χόλντεν. Η υπόθεση Μπρέιβικ έχει σοκάρει τη Νορβηγία και έχει φέρει στο προσκήνιο την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την ασφάλεια. Ο πρωθυπουρός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε «περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ανθρωπιά και ανοικτή σκέψη, αλλά όχι αφέλεια».

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα