«Θρίλερ» με φόντο νέα μέτρα

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Για ένα νέο μνημόνιο (σε... συσκευασία «μίνι» ή «πλήρες» όπως τα προηγούμενα) προετοιμάζει το έδαφος η δικομματική κυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Η Δαμόκλειος σπάθη

που κρέμεται πάνω από το κεφάλι της πολιτικής ηγεσίας (δηλαδή το θέμα της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας) οδηγεί την κυβέρνηση σε άμεσες δράσεις και σε προσπάθεια πολιτικού συμβιβασμού με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, τα ισοδύναμα μέτρα που θα βαρύνουν τους πολίτες είναι προ των πυλών. Κι εάν δεν έρθει ένα μίνι-μνημόνιο μέχρι τη Δευτέρα (σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονται έντονα τις τελευταίες ημέρες), σχεδόν σίγουρο θεωρείται πως η κυβέρνηση θα ενδώσει στις απαιτήσεις της τρόικας (που στηρίζονται, ωστόσο, στις κωλυσιεργείες και αναβολές δίκαιων μέτρων από την ελληνική πολιτική ηγεσία) και θα προχωρήσει σε νέα, ακόμα πιο επαχθή μέτρα κατά της κοινωνίας και των πολιτών στο άμεσο μέλλον.

Γνωστό το σενάριο και το «happy end»

Στο ίδιο έργο θεατές ενός «θρίλερ με happy end» βρίσκονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι Έλληνες πολίτες, με αφορμή τις επαφές της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: τα νούμερα δεν βγαίνουν καθώς οι δεσμεύσεις δεν έχουν υλοποιηθεί, οι διαπραγματεύσεις βαλτώνουν, η Ελλάδα απειλείται με μη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα, η τρόικα συναινεί σε ορισμένα (αρκεί να αποφέρουν συνολικά τα ίδια έσοδα) αλλά επιμένει σε άλλα, το «θρίλερ» ολοκληρώνεται με πολιτική λύση, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αίσιο τέλος και βαπτίζει τα νέα μέτρα ως αναγκαία για λόγους εθνικού συμφέροντος, η αντιπολίτευση φωνάζει (αλλά δεν προτείνει κάτι άλλο) και οι πολίτες πληρώνουν –για ακόμα μία φορά– τα... «σπασμένα» ελληνικής ηγεσίας και τρόικας.

Η διορία που δικαιολογεί τα μέτρα

Μεσούσης της εβδομάδας, ξένα μέσα ενημέρωσης –επικαλούμενα Ευρωπαίους αξιωματούχους– ανέφεραν πως οι δανειστές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, φέρονται να έδιναν στη χώρα μας μία τριήμερη προθεσμία ως την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να «ξεκλειδώσει» τα 8,1 δισ. της επόμενης δόσης του δανείου. Όπως φέρεται να είπε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Ελλάδα και η τρόικα δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, η δόση δεν θα καταβληθεί και μπορεί να «παγώσει» για τους επόμενους τρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η αναβολή χορήγησης της δόσης χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από τους Ευρωπαίους, αλλά και ως δικαιολογία από την ελληνική πολιτική ηγεσία, προκειμένου να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέων μέτρων και σκληρότερων αποφάσεων.

Πολιτική λύση με ισοδύναμα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει επιβεβαιώσει πως οδεύουμε σε μία πολιτική λύση στις συζητήσεις με την τρόικα. «Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα, θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, ακόμα και την Κυριακή, αν χρειαστεί... πηγαίνουμε σε πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», υπογράμμισε ο υπουργός την Πέμπτη, δίνοντας το στίγμα της γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η αδυναμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων αποτυπώνεται και στην παρακάτω δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι θα ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως το «χειρότερο σενάριο» είναι μία έκδοση εντόκων γραμμάτιων του ελληνικού δημοσίου, ως αντισταθμιστικό μέτρο, όπως και η καθυστέρηση σε αποπληρωμή οφειλών από το κράτος στους ιδιώτες. «Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η Κυριακή είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων και ότι «προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας». Ο ίδιος επισήμανε ότι «η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα. Έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013-2014, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, αποδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών.

Ο παράγοντας του υπουργείου δήλωσε πως έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013-2014. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν. Παράλληλα, σημείωσε πως προτάθηκαν ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως τη Δευτέρα θα κατατεθεί νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα, ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα φτάσει στη Βουλή κατά το τέλος Σεπτεμβρίου.

Έρχεται μίνι-μνημόνιο;

Μοιραία, φουντώνουν τα σενάρια για μίνι-μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση ως την προσεχή Δευτέρα, ώστε να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για πολυνομοσχέδιο-σκούπα, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του μνημονίου, και το οποίο θα φέρει η δικομματική κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή με διαδικασίες-εξπρές (όπως, άλλωστε, έχει συνηθίσει να κάνει κάθε μνημονιακή κυβέρνηση).

Σε αυτά που δρομολογούνται, εκτός από τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και της απόλυσης άλλων 4.000, προβλέπονται περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά ζητήματα, μεγαλύτερο ψαλίδι στον τομέα της Υγείας, επέκταση του χαρατσιού στα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα, πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

ΣΥΡΙΖΑ: Προναγγέλλεται ένα νέο μνημόνιο

Για κυβέρνηση των προθύμων που προχωρά στους εκβιασμούς περί μνημονιακού μόνοδρομου λιτότητας, χωρίς κανέναν δισταγμό και κανένα ίχνος ντροπής, κάνει λόγο σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως σε κάθε βήμα της εφαρμογής τού μνημονίου, προαναγγέλλεται ένα νέο, με ακόμα πιο εξοντωτικά μέτρα. Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας έχει ως εξής: «Έχουμε χάσει το μέτρημα για το πόσες φορές έχει επαναληφθεί το ίδιο μνημονιακό σήριαλ, που επανέρχεται ύστερα από ένα μικρό διαφημιστικό διάλειμμα με επενδύσεις και ανάπτυξη αλά Σαμαρά. Η κυβέρνηση των προθύμων προχωρά, από τις υποσχέσεις για ανάκαμψη, στους εκβιασμούς περί μνημονιακού μόνοδρομου λιτότητας, χωρίς κανέναν δισταγμό και κανένα ίχνος ντροπής.

Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η διάλυση της υγείας και της παιδείας, οι εξοντωτικοί φόροι συνιστούν το περιβόητο success story της κυβέρνησης, ή αλλιώς τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση του αδηφάγου χαρακτήρα του μνημονίου, όπου σε κάθε βήμα της εφαρμογής του προαναγγέλλεται ένα νέο μνημόνιο, με ακόμα πιο εξοντωτικά μέτρα. Δεν μπορούν να κρυφτούν άλλο από τον ελληνικό λαό πίσω από τους εκβιασμούς και τα ψέματα. Τα μνημονιακά καύσιμα έχουν τελειώσει και η κοινωνία θα τους δώσει εισιτήριο άνευ επιστροφής».

Διαψεύδει ο Βενιζέλος τα νέα μέτρα

Δυο ώρες κράτησε η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των δανειστών, την Πέμπτη, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντησή του με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος υπερτόνισε «την ανάγκη οι επισκέψεις της να λειτουργούν έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα μεγάλα επιτεύγματα της χώρας και οι προοπτικές που έχει πλέον η Ελλάδα για οριστική έξοδο από την κρίση και για ανάκτηση της θέσης της μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και όχι να αναδεικνύονται μόνο τα ανοικτά ζητήματα και τα προβλήματα, τα οποία πολλές φορές επαναλαμβανόμενα, δημιουργούν μία άδικη εντύπωση και δεν συμβάλλουν στην ενθάρρυνση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία περιμένει αναγνώριση των θυσιών της και χειροπιαστά δείγματα προόδου».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε τη θεμελιώδη θέση της δικομματικής κυβέρνησης (που είναι και η βάση της προγραμματικής συμφωνίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.) πως «ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν ετέθη ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησαν πως «πρέπει να προωθηθούν ειδικά προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων και την δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως στους τομείς της αυτεπιστασίας και της κοινωφελούς εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, «όχι μόνο λόγω της οικονομικής σημασίας, αλλά και λόγω της συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας που έχει το μέτρο αυτό για την τόνωση της αγοράς». Αναφορικά με τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την «ανάγκη διαχωρισμού της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών και της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο και τον δημόσιο τομέα. Γιατί αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι παράλληλες, διαφανείς, απολύτως αξιοκρατικές, εγγυημένες από ανεξάρτητες αρχές, αλλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συγκλίνουν στον ίδιο στόχο, που είναι η οργάνωση ενός άλλου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Καίνε» απολύσεις και κινητικότητα

Ως «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων αποδεικνύεται –για άλλη μία φορά– το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την κυβέρνηση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας (όπως είναι, για παράδειγμα, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες σε 9 ή 6.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στις δεξαμενές από τις οποίες θα αντλήσει τους περισσότερους από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Πρόκειται για:

- 5.000 εκπαιδευτικούς και 3.500 υπάλληλους της δημοτικής αστυνομίας (μέσω μετατάξεων).

- 2.500 υπάλληλους του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση (με διαθεσιμότητα που αναμένεται να μειωθεί σε 6-9 μήνες).

- 2.741 δημοτικοί υπάλληλοι (θα μετακινηθούν εσωτερικά).

- για τους υπόλοιπους θα αποφασίσει ως το τέλος του 2013.

Οι 15.000 απολύσεις (που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του 2014) θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα (και προέρχονται κυρίως από τους δήμους).

ΚΚΕ: Σχεδιάζουν απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων

Καυστικό είναι το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας, σχετικά με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. «Κυβέρνηση και τρόικα συνομιλούν και σχεδιάζουν πώς θα υλοποιήσουν αυτό που ήδη έχουν αποφασίσει, τις απολύσεις –με ή χωρίς διαθεσιμότητα– χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Ο Περισσός εκτιμά ότι σειρά έχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα παρά το γεγονός, όπως τονίζει, ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

«Μαζί με τις απολύσεις», συνεχίζει, «στοχεύουν στη δημιουργία ενός ακόμη πιο αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού που θα εξυπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων» και συνεχίζει «οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να μην πέσουν στην παγίδα διαχωρισμού τους, να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελός τους».

www.attikipress.gr

Keywords
νέα, νεα μετρα, φοντο, τελος του κοσμου, δαμόκλειος σπάθη, γιάννης στουρνάρας, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, μειωση μισθων, μνημονιο, σαμαρας, βενιζελος, happy, end, ελλαδα, τροικα, λύση, στουρναρας, reuters, συγκεκριμένο, εοπυυ, οαεε, βουλη, συριζα, φοροι, success, ΠΑΣΟΚ, ΦΠΑ, μεταταξεις, ΚΚΕ, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μνημονιο 2, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, νεο μνημονιο, ημερομήνια, βγαινουν, υιοθετηση, πολυνομοσχεδιο, φπα στην εστιαση, το θεμα, ακινητα, βημα, ηγεσια, θεμα, ιχνος, οικονομια, πλαισιο, τα νεα, ψεματα, reuters, αδυναμια, ασφαλιστικα μετρα, αφορμη, γεγονος, γινεται, δαμόκλειος σπάθη, δεξαμενες, δευτεροβαθμια, δευτερα, δημοσιο, δηλωση, δωσει, δρομος, διορια, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ενθαρρυνση, επενδυσεις, εστιαση, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μηνες, μινι, μειωση, μικρο, ξημερωματα, παντα, οφελος, πεμπτη, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σηριαλ, σειρα, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, χρονικα, ωρες, ελληνικα, happy, χωρα, υπουργειο, κυριακη, πηγες, πληροφοριες, πωληση, success, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα