Θέρμανση με φυσικό αέριο: Για να μην μείνετε «στα κρύα του σπιτιού»

Όσο αναποφάσιστος και αν δείχνει ο φετινός χειμώνας, οι αιφνίδιες εναλλαγές της θερμοκρασίας που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλουν αυξημένη ετοιμότητα για να μην μείνουμε στα «κρύα του σπιτιού». Και ενώ η θέρμανση έχει καταστεί να θεωρείται είδος πολυτελείας όταν πρόκειται για συμβατικούς τρόπους όπως είναι το πετρέλαιο, εξίσου «πολυτέλεια» θεωρείται και το ενδεχόμενο να αρρωστήσουμε και να απέχουμε από επαγγελματικές και οικογενειακές

υποχρεώσεις. Πιο περίπλοκα γίνονται τα πράγματα για τις περιπτώσεις ατόμων υψηλού κινδύνου όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη ή τα νήπια για τους οποίους η ποιότητα του περιβάλλοντος στο σπίτι αποτελεί βασική προϋπόθεση διαφύλαξης της υγείας τους. Επειδή όμως η θέρμανση, δεν καλύπτει μόνο πρωταρχικές βιολογικές ανάγκες αλλά συμβάλλει και στη διατήρηση της καλής μας διάθεσης κατά την παραμονή μας στον εκάστοτε χώρο (επαγγελματικός χώρος, χώρος μελέτης ή ξεκούρασης), η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης.

Δύο είναι οι βασικές παραδοχές που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς: ότι το πετρέλαιο είναι ακριβό και ότι η συνεννόηση με τους υπόλοιπους ενοίκους για τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης είναι δυσχερής. Το φυσικό αέριο, δίνει τη λύσει και στα δύο αυτά προβλήματα με οικονομία πάνω από 38% και αυτονομία που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες. Και κάτι ακόμη: το φυσικό αέριο κοστίζει λιγότερο σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μορφές ενέργειας και διακρίνεται για την υψηλή ενεργειακή του απόδοση και για τις περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού η καύση του δεν αφήνει ίχνη και υπολείμματα, ούτε παράγει ενώσεις θείου που συνιστούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες ρύπανσης.

Τι περιλαμβάνει το σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο προσφέρει την δυνατότητα αυτονομίας στη θέρμανση ενός διαμερίσματος προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες σπατάλες σε κόστος και ενέργεια αλλά και οι διαφωνίες με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές.

Σε ένα διαμέρισμα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα – ανεξάρτητα. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου είτε σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι είτε σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο. Η σύνδεση με το δίκτυο (εφόσον υπάρχει) γίνεται άμεσα και ο καταναλωτής πληρώνει πάντα μετά τη χρήση. Η ίδια μέθοδος πληρωμής ακολουθείται και στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση οι ενοικιαστές απολαμβάνουν μεν πιο οικονομικές τιμές αλλά πρέπει να έρθουν σε συμφωνία με τους υπόλοιπους ενοίκους για να λυθούν πρακτικά θέματα όπως είναι οι ώρες θέρμανσης κλπ.

Αν η πολυκατοικία διαθέτει κεντρικό λέβητα-καυστήρα, (με ή χωρίς σύστημα αυτονομίας θέρμανσης για κάθε διαμέρισμα), η μετατροπή σε θέρμανση φυσικού αερίου είναι απλή. Αρχικά, η εταιρεία παροχής αερίου συνδέει την πολυκατοικία με το υπόγειο δίκτυο του φυσικού αερίου που περνάει από το δρόμο και τοποθετεί το μετρητή. Κατόπιν, ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται από καυστήρα φυσικού αερίου χωρίς απαραίτητα να απαιτείται και η αλλαγή του λέβητα.

Το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη θέρμανση αλλά καλύπτει και τις ανάγκες μαγειρέματος και ζεστού νερού προσφέροντας οικονομικά και πρακτικά οφέλη, τα οποία μάλιστα προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών (φοιτητές, εργένηδες, πολυπληθείς οικογένειες κλπ).

Tips για να κρατήσετε το σπίτι ζεστό

Μικρά μυστικά επιτρέπουν να κρατάμε το σπίτι ζεστό αποφεύγοντας απώλειες θερμοκρασίας ή διείσδυση ψύχους εξαιτίας μη ορθολογικής χρήσης των οικιακών συσκευών, των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, των πορτών και των παραθύρων. Ας δούμε κάποιους εύκολους τρόπους για να κρατάμε το σπίτι ζεστό:

Μετά το μαγείρεμα, αφήνουμε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για όσο διάστημα αντιλαμβανόμαστε ότι βγαίνει ζέστη ενώ χρησιμοποιούμε με σύνεση τον απορροφητήρα καθώς εκτός από τις μυρωδιές απομακρύνει και τη θερμότητα.Τις ημέρες που έχει ήλιο, ανοίγουμε τις κουρτίνες ώστε να εισχωρήσει θερμότητα. Ένα λιγότερο γνωστό κόλπο, είναι να τοποθετήσουμε έναν καθρέφτη απέναντι από το παράθυρο για να αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου στον εσωτερικό χώρο.Περιορίστε τις απώλειες από πόρτες και παράθυρα με επιλογή σωστών κουφωμάτων, συστήματα «αεροστόπ» και εγκαταλείποντας την «κακή» συνήθεια να αφήνετε πόρτες και παράθυρα ανοιχτάΣε χώρους με περιορισμένη χρήση, μπορούμε να κλείνουμε τις πόρτες ώστε να συγκεντρώνεται η ζέστη στα σημεία που υπάρχει περισσότερη ανάγκη.Σε σπίτια υπό κατασκευή ή ανακαίνιση αξίζει να επενδύσουμε σε διπλά τζάμια καθώς προσφέρουν θερμομόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 20%.

Keywords
Τυχαία Θέματα