«Τελείωσαν τον Σωτ. Χατζάκη από τη διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου

Ανακλήθηκε ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, όπως και ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, όπως προβλέπεται σχετικά σε δυο υπουργικές αποφάσεις που υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών, «ο μέχρι σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παρέλειψε την ανάρτηση περιλήψεων

των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη ‘’Διαύγεια’’», ενώ εγκαλείται ότι «το 2014 και το 2015 υπέγραψε περισσότερες, από τις προβλεπόμενες από τον νόμο (Ν.2273/1994), συμβάσεις έργου».

Επίσης, αναφέρεται ότι «καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή, με συνέπεια να καθίσταται έτσι δυσχερής η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αρμοδιότητας εποπτείας του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επί του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και η εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση για την επίτευξη των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Θέατρο».

Βέβαια, η… απόλυση είναι αποτέλεσμα της σφοδρής κόντρας μεταξύ του Νίκου Ξυδάκη και του Σωτήρη Χατζάκη, που κρατά από τον Μάρτιο, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού. Ο κ. Χατζάκης αρνήθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του, αντιτείνοντας πως η θητεία του, τριετούς διάρκειας, λήγει τον Μάιο του 2016.

Η διαμάχη συνεχίστηκε πριν λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό πως στο πολυνομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υπάρχει τροπολογία με την οποία λήγουν οι θητείες όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανάμεσά τους και το Εθνικό Θέατρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα