ΤΕΚΑ τι είναι: Πώς λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς»

Συνολικά 350.000 νέοι και νέες ασφαλισμένοι, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, το οποίο μετρά δύο χρόνια λειτουργίας και 112 εκατ. ευρώ σε σωρευμένα κεφάλαια από εισφορές. Πρόκειται για το «ΤΕΚΑ», το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και απευθύνεται κυρίως στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αν και μέχρι το τέλος του 2024, μπορούν και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ που έχουν γεννηθεί από 1.1.1987, να επιλέξουν προαιρετικά την αλλαγή ταμείου επικουρικής ασφάλισης και να μεταβούν στο ΤΕΚΑ.

Η διαδικασία εγγραφής γίνεται ηλεκτρονικά με σχετική δήλωση από τον ενδιαφερόμενο, στην ψηφιακή πλατφόρμα teka.gov.gr.

Διευκρινίζεται πως είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η εμπειρία των οποίων δείχνει ότι οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 43-68%.

Πώς λειτουργεί ο «ατομικός κουμπαράς»

Με ένα κλικ, ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί άμεσα και σε πραγματικό χρόνο να έχει πλήρη εικόνα της επικουρικής του ασφάλισης, βλέποντας ποιες είναι οι εισφορές του ίδιου και του εργοδότη του. Παράλληλα, μπορεί να βλέπει το κέρδος από τις αποδόσεις των επενδύσεών του, το ιστορικό εισφορών του, αλλά και τις εκκρεμείς εισφορές σε περίπτωση που υπάρχουν. Τέλος μέσα από την προβολή της κίνησης λογαριασμού μπορεί να βλέπει όσα αλλάζουν μήνα με τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων και των αποδόσεων των επενδύσεων του, κάτι που θα υλοποιηθεί το 2023, σταδιακά.

Δείτε εδώ τον οδηγό της νέας πλατφόρμας:

Οδηγός ΤΕΚΑ pdf

Κάλεσμα στους νέους ασφαλισμένους να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και να επενδύσουν στο μέλλον τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα πορεία του ΤΕΚΑ, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα λειτουργίας του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, καθώς και τα βήματα και οι στόχοι του Ταμείου για το επόμενο διάστημα.

Παρουσιάστηκε, επίσης, η εκστρατεία επικοινωνίας με την οποία το ΤΕΚΑ αποκτά πλέον τη δική του «φωνή» και απευθύνεται για πρώτη φορά στους νέους, προκειμένου να ενημερώσει για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος. Με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο», η καμπάνια παρακινεί τους νέους ασφαλισμένους να ενημερωθούν και να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως στα δύο πρώτα χρόνια ζωής του το ΤΕΚΑ μετρά ήδη 350.000 ασφαλισμένους, όλοι νέοι και νέες, 140.000 εργοδότες και πάνω από 110 εκατ. ευρώ αποθεματικά. Στις επόμενες δεκαετίες υπολογίζεται το ΤΕΚΑ να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 400.000 εργοδότες και τα 80 δις. ευρώ αποθεματικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΤΕΚΑ, Πώς,teka, pos