Τάκης Γκώνιας: Η κρίση είναι ευκαιρία να γίνεις καλύτερος

Του Γιάννη Γιαννόπουλου
[email protected]

Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι το πρωτάθλημα της Football League, είναι παρεξηγημένο, όμως όχι ο Τάκης Γκώνιας, ο οποίος από την εμπειρία του έχει συγκεκριμένη άποψη και για το λόγο αυτό δεν «μασάει» τα λόγια του, λέγοντας παράλληλα και το τι πρέπει να γίνει.

«Στη Football League δεν μπορούμε να συζητήσουμε για ποδόσφαιρο,

όταν δεν υπάρχουν τα βασικά. Όταν για παράδειγμα υπάρχουν ομάδες που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Πώς να πεις στον ποδοσφαιριστή να έρθει για προπόνηση, όταν ο άνθρωπος δεν έχει να φάει. Όταν σου λέει δεν μπορώ να έρθω γιατί δεν έχω βενζίνη.»

Ναι, αλλά όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κρίσης θα πει ο αντίλογος…

«Για μένα η κρίση είναι ευκαιρία να γίνεις καλύτερος με μικρότερο μπάτζετ. Υπάρχουν κάποιοι που κοιτάνε μόνο τα χρήματα και εδώ είναι το οξύμωρο. Πρέπει μια ομάδα να βγάλει χρήματα, όμως ο τρόπος είναι μέσα από τη σωστή διαχείριση. Το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό και ευχάριστο για τον θεατή, διαφορετικά τα κέρδη είναι πρόσκαιρα και μελλοντικά χάνονται χρήματα από πολλές πηγές.»

Πως όμως θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα;

«Πρέπει να έχουμε λιγότερες, πιο δυνατές ομάδες ανά κατηγορία και να υπάρξει σωστός προγραμματισμός και βέβαια έλεγχος. Για παράδειγμα η Γλυφάδα στην οποία ήμουν εγώ προπονητής έκανε 28 μεταγραφές το καλοκαίρι και το χειμώνα 34. Αυτοί οι 28 που φύγανε πληρωθήκανε; Αυτοί οι 34 που ήρθανε θα πληρωθούν;»

Έχεις παίξει και σε ανάλογη κατηγορία στην Ισπανία. Ποια είναι το μυστικό της επιτυχίας τους;

«Η μεγάλη διαφορά συνοψίζεται σε μια λέξη, οργάνωση. Στη Χιχόν είχαμε 7 βοηθητικά, είχαμε ολοκληρωμένο αθλητικό κέντρο. Στις υποδομές της είχε 600 παιδιά, βγάζοντας μεγάλους παίκτες.»

Ναι, αλλά τα οικονομικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

«Όντως, όμως εγώ λέω οργανωμένα να προσαρμόσουμε τα οικονομικά μεγέθη στο δικά μας δεδομένα. Απλά εδώ θέλουμε το εύκολο, το γρήγορο. Μα πως θα γίνει αυτό όταν λείπει η εξειδίκευση, το σχέδιο, η οργάνωση και βέβαια η υπομονή.»

Έχει αρχίσει το ποδόσφαιρο να αντιμετωπίζεται και εδώ ως τομέας της οικονομίας που μπορεί να αναπτυχθεί και να φέρει στο κράτος έσοδα και να δώσει δουλειές;

«Δυστυχώς εδώ δεν αντιμετωπίζεται το ποδόσφαιρο ως τέτοιος τομέας. Θα έπρεπε όμως να αντιμετωπιστεί έτσι. Στη σημερινή εποχή όλοι αναγνωρίζουμε ότι η βιομηχανία του ποδοσφαίρου είναι τεράστια, όμως μένουμε μόνο στην αναγνώριση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα