Ταφή Μίκη Θεοδωράκη: Το δικαστικό μπλόκο και η “πειραγμένη” ανάρτηση του γιου του

Τον δικαστικό δρόμο φαίνεται πως θα πάρει το θρίλερ σχετικά με το μέρος όπου θα ταφεί ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης. Η επιθυμία του είναι εκπεφρασμένη καιρό πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, κι όμως αυτό που θα έπρεπε να ήταν ήδη δεδομένο και να δρομολογείται, παραμένει στον αέρα, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα και γεννώντας οργή σε όσους τον αγάπησαν και θα τον αγαπούν για πάντα. Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, δείχνει μια άρνηση να

εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα της και να θάψει το σώμα του στον Γαλατά Χανίων, προτιμώντας το Βραχάτι Κορινθίας.

Υπενθυμίζεται πως δικαστική απόφαση μπλόκαρε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη από το να κάνει την κηδεία του πατέρα της στο Βραχάτι, όπως η ίδια επιθυμεί, και απαγορεύει κάθε ενέργεια που θα ήταν σε αντίθεση με τις επιθυμίες του μεγάλου συνθέτη. Ετσι, παρά την πρόθεση της Μαργαρίτας να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη- που έχει ζητήσει με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο να ταφεί στον Γαλατά Χανίων- αναθέτοντας την τελετή σε άλλο γραφείο τελετών και αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μπλοκάρει τα σχέδιά της.

Με χθεσινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο δικαστήριο προσέφυγε συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος μάλιστα και προσκόμισε πλήθος εγγράφων, που αποδείκνυαν με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα.

Η επιστολή στον Δήμαρχο Χανίων

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει επιστολή προς τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, με την οποία ζητούσε τη συνδρομή του τότε Δημάρχου, στην υλοποίηση της επιθυμίας του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Μάλιστα, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει στην επιστολή ότι η οικογένειά του είναι αντίθετη σε αυτό, επισημαίνει όμως ότι είναι δικαίωμά του να αποφασίσει εκείνος για την τύχη του σώματός του και ζητάει από τον Μανώλη Σκουλάκη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κατισχύσει, όπως γράφει, η επιθυμία του απέναντι σε οποιαδήποτε αντίθεση.

Και προσθέτει ότι, αν ο Μανώλης Σκουλάκης δεν είναι πια δήμαρχος όταν συμβεί το μοιραίο, να ενημερωθεί ο τότε δήμαρχος της πόλης για την επιθυμία αυτή, όπως και συνέβη. Την αποκάλυψη της επιστολής έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο νυν δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σημανδηράκης, που με έμμεσο πια τρόπο επιφορτίστηκε έτσι από τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη να φέρει εις πέρας την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή.

Γιώργος Θεοδωράκης: “Ψυχραιμία Μαργαρίτα, θα σεβαστούμε την επιθυμία του”

Το όλο θρίλερ προκάλεσε και την παρέμβαση του γιου του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, απευθυνόμενος στην αδερφή του Μαργαρίτα ζητά να γίνει σεβαστή η επιθυμία του πατέρα του “με σιωπή και σεβασμό”. Αρχικά, ο Γιώργος Θεοδωράκης στο κείμενο που ανήρτησε απευθυνόταν στην αδερφή του γράφοντας: “Ψυχραιμία Μαργαρίτα θα σεβαστούμε Την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε” Ωστόσο, στη συνέχεια, διόρθωσε το μήνυμά του, όπως φαίνεται από την επεξεργασία της ανάρτησης, αφαιρώντας το όνομα της αδερφής του.

“Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε” σημειώνεται πλέον στο μήνυμα που είναι αναρτημένο στον λογαριασμό του στο Facebook.

Μίκης: Μου λείπουν οι γονείς και ο αδελφός μου γι΄αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων.  Η έκφραση αυτής της επιθυμίας , 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του, θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση της ταφής του, που έχει γίνει «θρίλερ» μετά από την προσπάθεια της κόρης του Μαργαρίτας να αλλάξει τον τόπο της ταφής – όπως είναι γνωστό, επιδιώκει να ταφεί ο μεγάλος μας συνθέτης στο Βραχάτι.

Ο Μίκης αφηγείται στην Βίκυ Φλέσσα σε πρώτο ενικό ενδεικτικά:

Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Εἰχε έλθει στο σπίτι μας στα Γιάννενα, για να επισκεφτεί τον πατέρα μου. Μέ κρατούσε στα γὀνατά του κι εγώ από την ταραχή και την συγκίνηση τού…πατάω ένα κατούρημα, οπότε νομίζω ότι είμαι και ο μοναδικός που έχει καταβρέξει έτσι έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό!».

Για τον πόλεμο: «Στον πόλεμο δεν καταλαβαίνεις ούτε ότι σκοτώνεις, ούτε ότι σκοτώνεσαι».

Για την ενότητα των κομμουνιστών: «Zητούσα και από τα δύο ΚΚΕ ενότητα, στο τέλος τήν έκαναν μόνοι τους και μέ άφησαν εμένα… αμανάτι και όπως μού είπε και ο Μίμης Ανδρουλάκης μοιράσανε τις καρέκλες και δεν περίσσεψε κάποια για σένα!».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήταν αποστάτης της τάξης του κατά κάποιον τρόπο, διότι μόνον αυτός τόλμησε να βάλει κομμουνιστές στην κυβέρνησή του και ήθελε να φτιάξει επιτροπή για την παιδεία και τον πολιτισμό και να είμαστε μαζί, ήταν για όλα αυτά που εγώ πίστευα».

Για την Μακρόνησο: «Με έθαψαν ζωντανό με το κεφάλι έξω σε ένα μνήμα στους τάφους των Τούρκων, μέ άφησαν για δύο ημερόνυχτα και ήμουν αναγκασμένος να δαγκάνω ουρές και κεφάλια αρουραίων, για να μην μέ φάνε στο πρόσωπο».

Για την ποίηση του αδελφού του: «Στην Κρήτη επειδή είχαν όπλα, εθεωρείτο ντροπή να γράφεις ποιήματα, κι έτσι ο αδελφός ο Γιάννης ντρεπόταν, έγραφε και τά πέταγε, πήγαινα το πρωί να πάρω μία ντομάτα κι έβλεπα ανάμεσα χαρτί με ποίημα του Γιάννη!» Το «Χάθηκα» του αδελφού μου είναι το αγαπημένο μου τραγούδι».

O Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τις απώλειες των αγαπημένων του, για την τελευταία του κατοικία, την αθανασία, τον θάνατο και τον Θεό.

Για τον θάνατο του αδελφού του: «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες».

Για τον θάνατο του πατέρα του Γιώργου: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου».

Για τον θάνατο της μητέρας του Άσπας: «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…»

Για την πατρική του οικογένεια και το δικό του τέλος: «Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Οταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα  χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές».

Για την αρρώστια: «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί».

Για τη ζωή: «H ζωἠ είναι δωρεά, ερχόμαστε στον κόσμο για να δημιουργήσουμε, να ερωτευτούμε, να σπείρουμε απογόνους».

Για την αθανασία: «O άνθρωπος γίνεται αθάνατος μόνον με τα πνευματικά έργα, οι αρχαίοι Έλληνες είναι αθάνατοι, διότι μέσα στην Αντιγόνη υπάρχει η πνοή τους».

Για τον Θεό: «Ο Θεός για μένα είναι νόμος της συμπαντικής αρμονίας».

Keywords
γιου, γιου, μπλοκο, μικης θεοδωρακης, κηδεία, αθηνα, facebook, νέα, βενιζελος, ΚΚΕ, κρητη, κινηση στους δρομους, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, ξανα, επιθυμιες, θριλερ, μητερα, ντοματα, ποιηματα, τραγουδια, τυχη, αθανασια, αθανατοι, ανδρουλακης, ανθρωπος, αποκαλυψη, αρρωστια, βικυ, βραχατι, βικυ φλεσσα, γινει, γινεται, γιαννενα, γονεις, δεδομενο, δυναμη, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ελλειψη, ενεργεια, εργα, επρεπε, επιθυμια, ευθυνη, ζωη, ζητα, κηδεία, ιδια, υποθεση, θελω να πεθανω, θεοδωρακης, θεος, κυβερνηση, κειμενο, λογο, μιμης, μιμης ανδρουλακης, μνημα, νερο, νυχτα, ντροπη, παντα, ποιηση, ποιημα, οικογενεια, ονομα, πεθανε, πετρα, πνοη, πρωι, συνεχεια, σιωπη, σωμα, σπιτι, σχεδια, τι ειναι, υλοποιηση, αθανατος, δικαιωμα, δωματιο, ειμασταν, ερχομαστε, νοσοκομειο, οργη, πληροφοριες, θελω να, χαιρεται, χερια
Τυχαία Θέματα