Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Γιώργου Αυτιά

Τί σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός; Τί σκέφτεται για το μέλλον; Πού πάει η χώρα;

Τα τρία βασικά σημεία των θέσεων του Πρωθυπουργού συνοψίζονται στα εξής στοιχεία: Την κοινωνική προστασία, την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας και την δίκαιη κατανομή, όχι μόνο των βαρών, αλλά και των ωφελημάτων:

«Αγορά Εκταμίευση ενός μεγάλου και αναγκαίου για την ελληνική οικονομία πακέτου 10.3 δισ. ευρώ, που ένα σημαντικό μέρος του, πάνω από 4 δισ. ευρώ, θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ομόλογα

Μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εξέλιξη που πραγματικά θα σηματοδοτήσει την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Κόφτης

Μαζί με τη πρώτη αξιολόγηση, η απόφαση του EG της 24ης Μαΐου θεσμοθετεί έναν κόφτη χρέους, ένα ανώτατο ποσοστό στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους για τη χώρα μας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί αυτός ο κόφτης χρέους είναι πολύ θετική εξέλιξη και γιατί είναι η προϋπόθεση για να περάσουμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας.

Χρέος

Η δέσμευση ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της για την αποπληρωμή του χρέους, μειώνει καθοριστικά τις αναγκαίες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους ετησίως και δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Και για να γίνει πιο σαφές, να πω μόνο πως η χώρα μας, από το 2009 ως το 2013, έδινε από 26% ως και 33% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση του χρέους. Με δυο λόγια, αν αυτό που πετύχαμε εμείς σήμερα, είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί από την αρχή της κρίσης, η χώρα θα διέθετε ετησίως, από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Από το 2011 έως το 2015, αθροιστικά, περισσότερα από 103 δισ. ευρώ.

Ασφαλιστικό Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη και φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο να το επαναφέρουμε σε ράγες βιωσιμότητας, χωρίς να κόψουμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις. Ενώ προστατεύσαμε και τη μεγάλη πλειοψηφία των επικουρικών, αφού δεν αποδεχτήκαμε τη συμφωνία των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Δάνεια

Κρατήσαμε απολύτως προστατευμένη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών. Το πλαίσιο που δημιουργείται για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν έχει καμιά σχέση με όσα ισχυρίζονταν οι Κασσάνδρες της εσχατολογίας, βομβαρδίζοντας τους πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι κανόνες που συμφωνήσαμε είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη και εξασφαλίζουν τόσο την προστασία των δανειοληπτών που έχουν δυσκολίες αποπληρωμής, όσο, όμως -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Κοινωνία

Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τα έξι χρόνια λιτότητας. Αναζητά, λοιπόν, ηρεμία, διέξοδο και προοπτική. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος, ανοίγεται για πρώτη φορά μπροστά μας αυτή η δυνατότητα: Να προχωρήσουμε σε μια περίοδο, σε ένα ξέφωτο -θα έλεγε κανείς- όπου υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική. Προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας, ηρεμίας και προοπτική επούλωσης των μεγάλων πληγών που άνοιξαν όλα αυτά τα χρόνια. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος, ανοίγεται μπροστά μας αυτή η δυνατότητα και δεν πρέπει, αυτή τη δυνατότητα, να την ξοδέψουμε.

Καθημερινότητα

Κεντρική επιδίωξη στην προσπάθειά μας, το επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι ο πλούτος που παράγεται, να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους. Για να αποδειχθούν βάσιμες οι προσδοκίες μας για τη νέα δημιουργική πορεία του τόπου, οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς και στις μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Κοινωνικές ομάδες

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015, το πλεόνασμα που καταγράψαμε, αυτό το 0,7%, σχεδόν 1% πάνω από τον στόχο, δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι, με βάση τη Συμφωνία, περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουμε τη δυνατότητα, όχι να τα σπαταλήσουμε, όχι να δώσουμε παροχές, αλλά να στηρίξουμε πραγματικά τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που το έχουν ανάγκη, ανθρώπους που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές και αδικίες. Αλλά και να δημιουργήσουμε και υποδομές κοινωνικής προστασίας, όπως, για παράδειγμα, τη διεύρυνση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για περισσότερους πολίτες, προγράμματα για την απασχόληση, προγράμματα στήριξης εκείνων των πολιτών που το έχουν ανάγκη.

Υγεία

Πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Μια σημαντική τομή που αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τους απαλλάσσει από ένα δυσβάσταχτο κόστος. Έχουν δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Έργα

Σκοπεύουμε στην επανεκκίνηση και τη συνέχιση των μικρών και μεγάλων έργων στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό. Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων με το σωστό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τη φετινή χρονιά. Στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο, που φέτος αναμένεται να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, με υπολογισμούς για ένα μεγάλο ρεκόρ. Ήδη έχουμε μεγάλο ρεκόρ στις αφίξεις. Όσοι γνωρίζουν, λένε ότι θα ξεπεράσουμε, μάλλον, τα 27 εκατομμύρια επισκέπτες. Ενισχύουμε την προσπάθεια για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με τα στοχευμένα προγράμματα που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ωφελήσουν περίπου 150.000 ανέργους. Προγράμματα 8μηνης διάρκειας, και όχι 6μηνης, ώστε όσοι συμμετέχουν σε αυτά να έχουν δικαίωμα, μετά, σε επίδομα ανεργίας.

Φοροδιαφυγή

Εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές: τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς και τους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος. Είμαστε σε καλό δρόμο. Χρειαζόμαστε, όμως -και αυτό το αποδεικνύουν και τα έσοδα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές- ακόμη περισσότερα. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα».

Το άρθρο Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα