Τα πρώτα "crash test" του Βενιζέλου

-Τι κρίνεται από τη συμμετοχή της Κυριακής

-Οι στόχοι του μέχρι τις κάλπες

-Ποια σχέδια συζητά για την επομένη των εκλογών

Μπορεί να του καταλογίζουν πολλά οι άσπονδοι φίλοι του, αλλά ουδείς αμφιβάλλει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πλήρη συναίσθηση της συγκυρίας και της πολιτικής πραγματικότητας. Από τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν, θα ηγείται ενός κόμματος, που δίνει μάχη για να μη βρεθεί στην τρίτη θέση των εκλογών

και -ενώ σφράγισε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο με τη δράση του- κινδυνεύει τώρα να μεταβληθεί σε δευτεραγωνιστή των εξελίξεων.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Το πλεονέκτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι και το μειονέκτημά του. Και αντίστροφα. Ο λόγος φυσικά για την υπερβολική αυτοπεποίθησή του. Αυτή αποτέλεσε και το κίνητρο, με το οποίο το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε τη θέση του υπουργού Οικονομικών, την ώρα που και οι στενότεροι φίλοι του τον συμβούλευαν να μην δεχτεί να πιει το «πικρό ποτήριον». Με την ίδια υπερβολική αυτοπεποίθηση θεωρεί και τώρα ότι θα καταφέρει να βγάλει το ΠΑΣΟΚ από το τέλμα και να το ξανακάνει κόμμα εξουσίας.

Το πρώτο crash test αποτελεί η εσωκομματική ψηφοφορία της Κυριακής, στην οποία, ως γνωστόν, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Ο βαθμός συμμετοχής, ωστόσο, θα επηρεάσει καθοριστικά εκτός από τη μάχη των (εσωτερικών, αλλά και ευρύτερων) εντυπώσεων και την πολιτική νομιμοποίηση του κ. Βενιζέλου στο νέο αξίωμά του. Οι προβλέψεις, σε αριθμητικό τουλάχιστον επίπεδο, αποφεύγονται βέβαια για προφανείς λόγους. Με το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί, ο πήχης εκ των πραγμάτων δεν τίθεται ψηλά, αλλά από την άλλη πλευρά εκφράζονται φόβοι ότι η προσέλευση θα είναι πολύ περιορισμένη. Ο φόβος αυτός ενισχύεται από το αντικειμενικό γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα, ύστερα από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να μην ανάψει το «πράσινο φως» στον Χρήστο Παπουτσή και τον Στέφανο Τζουμάκα. Οι υποστηρικτές των δύο αυτών στελεχών και γενικότερα το «αντιβενιζελικό» στρατόπεδο προσανατολίζονται είτε στο «λευκό», είτε (πολύ περισσότερο) στην αποχή, εκτιμώντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο εντονότερα θα αποτυπωθεί και η αποδυνάμωση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογα λοιπόν με τη δυναμική που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος από την Δευτέρα (που αναμένεται και να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών) θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή τη στρατηγική του για το ΠΑΣΟΚ. Βασικό ζητούμενο είναι να διαμορφώσει όσους συσπείρωσης στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξεκολλήσει από τα ποσοστά του 10-11%, που έχει σήμερα, και να διασφαλίσει ένα «αξιοπρεπές» αποτέλεσμα που σε δεύτερη φάση, μετά τις κάλπες, θα επιτρέψει την ανασύνταξή του και την αντιστροφή της πτωτικής πορείας.

Η προσπάθεια αυτή ισοδυναμεί με μια ακροβασία από πλευράς του κ. Βενιζέλου, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές από τα «αριστερά» του, τόσο με το νέο κόμμα που ανακοίνωσ

Keywords
Τυχαία Θέματα