Τα νεογέννητα βρέφη εκκρίνουν διαφορετικές ορμόνες από τη μητέρα κατά τη γέννηση

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Calgary, του Καναδά, δείχνει ότι, τα υγιή, τελειόμηνα βρέφη, κατά τη γέννησή τους εκκρίνουν μια διαφορετική ορμόνη για το στρες, από εκείνη της μητέρας τους. Η συγκεκριμένη ορμόνη, η κορτικοστερόνη, δεν είχε προηγουμένως μελετηθεί στην ανθρώπινη εξέλιξη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό PLOS ONE.

«Η εμβρυική κορτικοστερόνη, η οποία σχετίζεται με την κορτιζόλη, θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν ένας βιολογικός δείκτης βρεφικού στρες», δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης, Καθηγήτρια της

Συγκριτικής Ενδοκρινολογίας, Kathrine Wynne-Edwards.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συνέκριναν τις συγκεντρώσεις των ορμονών στον ομφάλιο λώρο, για να υπολογίσουν τις ορμόνες που προστίθενται σε κυκλοφορία από το βρέφος. Η κορικοστερόνη αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό, συγκριτικά με την κορτιζόλη, αν και τα συνολικά επίπεδα της κορτιζόλης παρέμεναν υψηλότερα. Όσο αυξανόταν το στρες του βρέφους, τόσο αυξάνονταν και οι συγκεντρώσεις της κορτικοστερόνης.

«Η σύνθεση της κορτικοστερόνης από το νεογέννητο, θα μπορούσε να είναι βάση για ένα σήμα προς τη μητέρα, ότι το μωρό είναι σε μεγάλη δυσκολία, και θα μπορούσε επίσης να δείχνει μια μετάπτωση της εξέλιξης, από το σύστημα παραγωγής κορτικοστερόνης στο σύστημα παραγωγής κορτιζόλης, κατά τα πρώτα στάδια της εξέλιξης του ανθρώπου. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η κορτικοστερόνη θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός βιολογικός δείκτης της λειτουργίας των επινεφριδίων στα πρόωρα βρέφη, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη μελετηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα