Τα μέτρα έρχονται, η ελπίδα φεύγει

Με το αίτημα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους να έχει πέσει ουσιαστικά στο τραπέζι μετά το δημοσίευμα των Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να κλείσει το βαρύ πακέτο των σκληρών μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να το παραδώσει, ίσως και το Σαββατοκύριακο, στους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας, θα έχει έτοιμο «ενάμιση πακέτο», καθώς ετοιμάζει και δέσμη εναλλακτικών μέτρων, από την οποία θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής, σε περίπτωση που οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης εκφράσουν αντιρρήσεις για κάποια από τα προτεινόμενα.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα θα πρέπει να κλείσει πριν από την Τρίτη, οπότε και φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι. Είναι γνωστό ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει πρώτα ένα «αξιόπιστο» πρόγραμμα μέτρων και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού στο αίτημα για επιμήκυνση μέχρι το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει να γίνει η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ.

Βεβαίως ένα τέτοιο σχέδιο αγνοεί ηθελημένα την υφεσιακή πραγματικότητα, η οποία, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

Πάντως η πρώτη απάντηση από τη γερμανική πλευρά ήταν ένα ηχηρό «nein», δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ. Στο Βερολίνο, πάντως, φαίνεται ότι έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση περί το δέον γενέσθαι στην περίπτωση της Ελλάδας, με καθημερινές πλέον δηλώσεις θεσμικών νυν και πρώην εκπροσώπων.

Όσον αφορά το θέμα μιας νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, το τοπίο παραμένει θολό, καθώς οι ενδοκυβερνητικές εντάσεις παραμένουν ενεργές και μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε κρίση, ενδεχόμενο το οποίο κατά κανένα τρόπο δεν θα ήθελε ο Α. Σαμαράς.

Σημαντικότερο εμπόδιο αναμένεται να είναι η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, καθώς βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ (Σκανδαλίδης, Τζάκρη) όσο και της ΔΗΜΑΡ (Βουδούρης, Μιχελογιαννάκης), έχουν διατυπώσει ενστάσεις και έχουν απειλήσει με καταψήφιση. Μιλώντας, πάντως, σήμερα, στο ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, υποστήριξε ότι πιθανή καταψήφιση δεν συνεπάγεται και πτώση της κυβέρνησης, την οποία, όπως είπε, το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δείξει έργο στους δανειστές, επισπεύδει εν μέσω θέρους, τις αποκρατικοποιήσεις και προχωρά το θέμα των τραπεζών, υπό τις απειλές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ για ειδικά δικαστήρια και ανατροπή των επιλογών αυτών σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο κοινωνικό πεδίο, ήδη από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω του taxisnet για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων του φόρου εισοδήματος, με τους περισσότερους να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των δυσα

Keywords
Τυχαία Θέματα