Τα «κόκκινα» δάνεια του Τ.Τ. στο προσκήνιο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λέγοντας πως «είναι ένα δείγμα της τεράστιας διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της απόλυτης ασυδοσίας του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας των δύο κομμάτων και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, που κυβερνούν τη χώρα για δεκαετίες και την οδήγησαν στην χρεοκοπία».

Επιπλέον,

ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας «για τον πλημμελή έλεγχο που ασκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι παράνομες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια ζημιά στο ΤΤ, εξαιτίας της χορήγησης δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις».

«Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΤ μετά το διαχωρισμό του σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίησή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο συνολικά 4,6 δις (κόστος κεφαλαιακής ενίσχυσης του Νέου ΤΤ 500 εκ. και χρηματοδοτικό κενό –funding gap– ύψους 4,1 δις), ενώ ακολούθησε το πλιάτσικο, με το χάρισμα του Νέου ΤΤ στην "υγιή" και "βιώσιμη" Eurobank, της οποίας επίκειται νέα ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς γιατί η προηγούμενη απέτυχε.

»Έτσι, γεννά πολλά ερωτηματικά η δημοσιοποίηση του θέματος τις παραμονές της κατάθεσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την πώληση της Eurobank και τη νέα (!!!) ανακεφαλαιοποίηση (στην πραγματικότητα επανα-ιδιωτικοποίηση σε τιμή ξεπουλήματος) των υπολοίπων τραπεζών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης τονίζει ότι δεν εμπλέκεται μόνο το ΤΤ σε παράνομες χρηματοδοτήσεις. «Υπάρχουν ενδείξεις και δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο ότι και οι μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν χορηγήσει παρόμοιες, και μάλιστα πολύ πιο μεγάλες παράνομες χρηματοδοτήσεις» αναφέρει.

«Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, καθώς οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα συστημικές τράπεζες, που έχουν κλείσει την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να χρηματοδοτούν αφειδώς τις κατά γενική ομολογία προβληματικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

«Άραγε, έχουν ελεγχθεί οι χρηματοδοτήσεις αυτές από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας;», αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητά, παράλληλα, να παρουσιασθούν άμεσα οι εκθέσεις ελέγχου των επιτρόπων του ΤΧΣ για τις συστημικές τράπεζες και να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Διοικητής της ΤτΕ «για τον πλημμελή έλεγχο των χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι το σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων του ΤΤ αποκαλύφθηκε μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση και σε βάθος εξέταση της υπόθεσης του ΤΤ, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, τόσο για τους άμεσα όσο και για τους έμμεσα εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Επίσης προειδοποιεί ότι «θα επιδιώξει να διερευνηθούν σε βάθος οι παράνομες χρηματοδοτήσεις όλων των τραπεζών και να αποδοθούν οι σοβαρές ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις τους για τις αποφάσεις τους, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων».

Την σε βάθος διερεύνηση του θέματος, τη μεγίστη δυνατή επιστροφή των χρημάτων από τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις πολύ μεγάλων ποσών σε επιχειρηματίες από το ΤΤ καθώς και την απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους ζητεί και η ΔΗΜΑΡ.

Τρείς συλλήψεις, αναζητούνται και άλλοι

Εν τω μεταξύ, συνολικά τρία άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα σχετικά με την υπόθεση των «κόκκινων δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Οι αστυνομικές αρχές ψάχνουν ακόμα τέσσερα άτομα προκειμένου να εκτελεστούν και τα συνολικά επτά εντάλματα που έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εντοπίζει ζημία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στη δικαιοσύνη για τα δάνεια του ΤΤ

Στη λίστα των κατηγορουμένων για την υπόθεση περιλαμβάνονται ανώτερα στελέχη του ΤΤ, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, των οποίων το όνομα σχετίζεται με τις ύποπτες δανειακές συμβάσεις.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), που σήμαναν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, καθώς έκαναν αναφορά σε πληθώρα δανείων, που έμεναν επί χρόνια ανεξόφλητα. Στα αρχικά πορίσματα της ΤτΕ προστέθηκαν άλλα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε τρύπες εκατομμυρίων στα «κόκκινα δάνεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αξιοποίησε η δικαιοσύνη, η τράπεζα ζημιώθηκε με το ποσό των επισφαλών δανειοδοτήσεων κατά 500.000.000 ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2011, ήταν ύψους 200.000.000, αλλά αφορούν και την υπόθεση Καρούζου και άλλες 10 τράπεζες για 300.000.000 ευρώ. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια την έρευνα στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Τα αδικήματα που «βαραίνουν» τους κατηγορούμενους είναι μεταξύ άλλων απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Α. Φιλιππίδης: «Θα έρθω Ελλάδα να απολογηθώ»

«Θα έρθω να απολογηθώ για ένα-ένα τα δάνεια και θα δώσω εξηγήσεις στον ανακριτή», δήλωσε ο πρώην διοικητής του ΤΤ, Άγγελος Φιλιπίδης, το όνομα του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στην έρευνα για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, διευκρίνισε ότι το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο και θα είχε διάρκεια ενός μήνα, ωστόσο, θα το επισπεύσει και θα έρθει πολύ νωρίτερα, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Θα ήθελα στην ανάκρισή μου να υπάρχει κάμερα και να καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός και οι υπάλληλοι του ΤΤ πώς θα διαχειριστήκαμε αυτή την εξουσία», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, επί της διοικήσεώς του το Τ.Τ. είχε όντως «κόκκινα» δάνεια της τάξεως των 200 εκατ., χαρακτηρίζοντας αυτό το νούμερο αστείο με βάση τα δεδομένα της αγοράς.

Σε άλλες δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «όλα τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και με τήρηση όλων των διαδικασιών». «Καλώς δόθηκαν και θα τα ξαναέδινα», είπε, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o κ. Φιλιππίδης υποστήριξε ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις, πέθανε η ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι πλέον κανένα Διοικητικό Συμβούλιο τράπεζας δεν θα δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις, εννοώντας ότι θα υπάρχει φόβος για τις συνέπειες της απόφασης.

Αρνείται την εμπλοκή του με τα δάνεια ο Δ. Κοντομηνάς

«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες», απαντά από τη μεριά του ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος του ομίλου DEMCO, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην έρευνα για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» αναφέρει σε δήλωσή του καταλήγοντας: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».

Σε δημόσιο νοσοκομείο με εντολή του ιατροδικαστή ο Κοντομηνάς

Τη μεταφορά σε δημόσιο νοσοκομείο του κ. Κοντομηνά ζήτησε ο ιατροδικαστής που τον επισκέφθηκε στην ιδιωτική κλινική όπου νοσηλεύεται. Μετά από εντολή του ανακριτή Διαφθοράς επισκέφθηκε τον επιχειρηματία ιατροδικαστής, προκειμένου να αποφανθεί για την κατάσταση της υγείας του.

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Δημήτρη Κοντομηνά διαψεύδουν ότι ο ιατροδικαστής επισκέφθηκε τον επιχειρηματία σε ιδιωτική κλινική, όπου νοσηλεύεται.

Πάντως ο επιχειρηματίας έλαβε προθεσμία ως την ερχόμενη Τρίτη για την απολογία του.

Keywords
δανεια, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ταχυδρομικο ταμιευτηριο, βημα fm, συριζα, χρεοκοπια, τραπεζες, ελλαδα, δις, υγιή, eurobank, νέα, μμε, ττε, δημαρ, συλληψεις, παπανδρεου, ΑΝΤ1, σκαι, βημα, demco, κινηση στους δρομους, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, θεμα εκθεσης 2012, ελενη, ακινητα, βημα, βημα fm, ηθικη, ιχνος, μμε, οικονομια, σκαι, ττε, eurobank, απιστια, βρισκεται, γεγονος, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δις, διοικητης, δωσει, δειγμα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εβδομαδα, εμμεσα, επτα, ερευνα, εχθροι, ζημια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ονομα, πεθανε, πλιατσικο, ποπη παπανδρεου, συνεχεια, σειρα, ταμιευτηριο, τιμη, τρια, τριτη, τρυπες, φοβος, χρημα, demco, δημητρης, χωρα, νοσοκομειο, πωληση, ταξιδι, τραπεζα, υγειας, ξεκινησε, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα