Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 9 Νοέμβριου

Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου

694 – Στη Δέκατη Έβδομη Σύνοδο του Τολέδο, ο βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους Μουσουλμάνους και καταδικάζει όλους τους Εβραίους σε δουλεία.
1282 – Ο Πάπας Μαρτίνος Δ” αφορίζει το βασιλιά Πέτρο Γ” της Αραγονίας.
1313 – Ο Λουδοβίκος Δ΄ της Βαυαρίας νικά τον ξάδελφό του Φρειδερίκο Α” της Αυστρίας στη μάχη του Γκάμελσντορφ.
1330 – Αρχίζει η μάχη της Ποσάντα, στην οποία ο Βασάραβα Α΄ της Βλαχίας νικά τον ουγγρικό στρατό του Καρόλου Α”.
1494 – Η οικογένεια των Μεδίκων εξορίζεται από τη Φλωρεντία.
1729

– Η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης.
1799 – Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας ηγείται του πραξικοπήματος της 18ης Μπρυμαίρ, τερματίζοντας τη διακυβέρνηση της χώρας από το Διευθυντήριο.
1831 – Μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά
1866 – Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Ο Κωνσταντίνους Γιαμπουδάκης τινάζει στον αέρα την πυριτιδαποθήκη της Μονής παίρνοντας μαζί του αρκετούς από τους Τούρκους που πολιορκούσαν τη Μονή και είχαν κάνει έφοδο.
1867 – Το σογκουνάτο Τοκουγκάβα επιστρέφει την εξουσία στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, ξεκινώντας την αποκατάσταση Μεϊτζί.
1872 – Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει τη Βοστώνη.
1880 – Ισχυρός σεισμός χτυπά το Ζάγκρεμπ και καταστρέφει πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων και τον καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ.
1888 – Δολοφονείται στο Λονδίνο η Μαίρη Τζέιν Κέλλυ, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι είναι το πέμπτο και τελευταίο θύμα του διαβόητου και αγνώστου ταυτότητας κατά συρροή δολοφόνου Τζακ του Αντεροβγάλτη.
1914 – Το γερμανικό πολεμικό πλοίο SMS Emden βυθίζεται από το αυστραλέζικο HMAS Sydney στα νησιά Κόκος.
1918 – Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας παραιτείται μετά τη Νοεμβριανή Επανάσταση και η Γερμανία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1921 – Ιδρύεται το ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα.
1923 – Στο Μόναχο της Γερμανίας, η αστυνομία και τα κυβερνητικά στρατεύματα συντρίβουν το πραξικόπημα της μπιραρίας στη Βαυαρία. Το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι έργο των Ναζί.
1938 – Ο ναζιστής Γερμανός διπλωμάτης Ερνστ φομ Ρατ υποκύπτει στα θανατηφόρα τραύματά του από τους πυροβολισμούς του Εβραίου αντιστασιακού αγωνιστή Έρσελ Γκρίνσπαν, μία πράξη που οι Ναζί χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για να κινήσουν το εθνικό πογκρόμ, γνωστό ως Νύχτα των Κρυστάλλων.
1953 – Η Καμπότζη αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1962 – Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή το αίτημα της Ένωσης Κέντρου να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους οι εγγραφέντες κατά το 1961. Ο υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Ράλλης αντιτίθεται, η κυβέρνηση όμως υποχωρεί, οπότε αυτός υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία δεν γίνεται δεκτή.
1963 – Στην Ιαπωνία, έκρηξη σε ανθρακωρυχείο σκοτώνει 458 άτομα, ενώ 839 νοσηλεύονται με δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.
1964 – Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου εγκαινιάζει τα μαθητικά συσσίτια στο Κρυονέρι Κορινθίας. Προβλέπεται να καλύψουν 600.000 μαθητές, σε 5.000 χωριά. Σε 170.000.000 δραχμές ανέργεται η αμερικανική βοήθεια για τα συσσίτια, στο πλαίσιο των οποίων έρχεται στην Ελλάδα, ως πρεσβευτής καλής θέλησης, ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας.
1965 – Αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. και μέρη του Καναδά πλήττονται από μία σειρά διακοπών ρεύματος διάρκειας έως και 13 ώρες.
1965 – Ο Ρότζερ Άλλεν Λαπόρτ, διαμαρτυρόμενος για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, αυτοπυρπολείται μπροστά από το κτίριο του Ο.Η.Ε.
1965 – Με απόφαση του προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών παύονται 18 μέλη της προσωρινής διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. με το αιτιολογικό της «πολιτικής, εξωσυνδικαλιστικής δραστηριότητας». Και οι 18 είναι πολιτικοί φίλοι του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλη της κεντροαριστερής κίνησης Δημοκρατική Συνδικαλιστική Αλλαγή. Στη θέση τους διορίζονται οπαδοί της Ε.Ρ.Ε. και των «αποστατών».
1965 – Ο Όρσον Γουέλς και η Ζαν Μορό βρίσκονται στο Πασαλιμάνι για το γύρισμα της ταινίας Ο ναύτης του Γιβραλτάρ.
1965 – Νεαρή καμήλα μετά του νεογνού της μεταφέρεται ατμοπλοϊκά από τη Σαουδική Αραβία στην Αθήνα για να προσφέρει το τονωτικό της γάλα στον τέως ηγέτη της αραβικής χώρας, Σαούντ, ο οποίος διαμένει στο Καβούρι. Για την πρέπουσα φροντίδα του ζώου, προσκλήθηκε ειδικός καμηλιέρης από την Κομοτηνή.
1985 – Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στην ιστορία, νικώντας τον Ανατόλι Καρπόφ.
1989 – Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.
2005 – Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη.

Keywords
σαν σημερα, γεγονοτα, διακοπες ρευματος, γαλλια, κρητη, σεισμος, sms, sydney, βουλη, ιαπωνια, βομβα mall, παπανδρεου, ελλαδα, αθηνα, κομοτηνη, venus, express, esa, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, σεισμος ιαπωνια , δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, τραπεζα της ανατολης, σουλταν αλ σαουντ, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, εκρηξη βοστωνη, αστυνομια, αφροδιτη, βουλη των ελληνων, γερμανια, δημοκρατια, δουλεια, εβδομη, ηθοποιος, ισπανια, λονδινο, νησια, πλαισιο, φλωρεντια, express, αφορμη, βαυαρια, βιετναμ, βοηθεια, βοστωνη, γαλα, γινεται, γιβραλταρ, εκρηξη, ερχεται, εσωτερικων, εικονα, καβουρι, κυβερνηση, κομμα, κρυονερι, κτιριο, κτιρια, χτυπα, μοναχο, ναζι, ναπολεων, νυχτα, οικογενεια, γουελς, πλοιο, πογκρομ, ραλλης, σαουδικη αραβια, σειρα, τεως, ισχυρος, ωρες, εθνικο, φιλοι, χτυπα το, μπροστα, sydney, σκοτωνει, sms, venus
Τυχαία Θέματα