Τα γεγονότα Σαν Σήμερα – 14 Οκτωβρίου

1944: Ο Ρόμελ εξαναγκάζεται σε αυτοκτονία από τον Χίτλερ

1066 – Μάχη του Χέιστινγκς: στο Σένλακ Χιλ της Αγγλίας, έντεκα χιλιόμετρα έξω από το Χέιστινγκς, οι νορμανδικές δυνάμεις του Γουλιέλμου του Κατακτητή νικούν τον αγγλικό στρατό και σκοτώνουν τον βασιλιά Χάρολντ Β΄ της Αγγλίας.
1582 – Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1586 – Η βασίλισσα Μαρία Α΄ της Σκωτίας δικάζεται για συνωμοσία εναντίον της Ελισάβετ Α΄ της Αγγλίας.
1806 – Μάχη της Ιένας: Ο Αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης

νικά τον πρωσικό στρατό.
1862 – Ο λαός της Αθήνας συγκεντρώνεται στην Πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσει την έξωση του Βασιλιά Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως, Δημήτριος Βούλγαρης, μιλά στο συγκεντρωμένο πλήθος λέγοντας «Ας ορκισθώμεν επί της Πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της Ομονοίας όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις».
1904 – Πυρπολείται μέσα στο σπίτι της, μαζί με 5 άλλους συμπολεμιστές της, η δασκάλα του χωριού Γκρήτσιστα της Γευγελής Αικατερίνη Χατζηγεωργίου.
1912 – Α” Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός διανοίγει μετά από αγώνα τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνη-Βέροια.
1914 – Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο.
1915 – Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Σερβίας (Α” Παγκόσμιος Πόλεμος).
1944 – Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Έρβιν Ρόμελ, εξαναγκάζεται σε αυτοκτονία (ήπιε δηλητήριο), προκειμένου να προστατέψει την σύζυγό του και τον γιο του, καθώς ο Χίτλερ είχε μάθει για τις επαφές του με τους αξιωματικούς που έκαναν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Στον Ρόμελ είχαν δοθεί δύο επιλογές. Η δίκη και ταυτόχρονα ο κίνδυνος για την οικογένειά του και η αυτοκτονία.
1944 – Αποβιβάζονται στον Πειραιά τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής με πρώτο τον Ιερό Λόχο
1960 – Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές, από την περίοδο 1961-
1963 – Σε 15 έως 20 εκατ. στερλίνες υπολογίζεται η αξία των εθνικοποιημένων περιουσιών των Ελλήνων της Αιγύπτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αλ Αχράμ του Καΐρου.
1964 – Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για τους αγώνες του κατά της φυλετικής ανισότητας χωρίς τη χρήση βίας.

Πηγή: wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα