Τα έγγραφα που «καίνε» την κυβέρνηση Παπανδρέου

Δύο πολύ σημαντικά έγγραφα – που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση Παπανδρέου γνώριζε πως δεν «βγαίνει» το δημοσιονομικό πρόγραμμα, πριν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ – βρίσκονται στη δικογραφία με τις καταγγελίες Ρουμελιώτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Την αποκάλυψη έκανε το real.gr,

το οποίο τονίζει ότι το πρώτο έγγραφο αποτελεί απόσπασμα από έκθεση του ΔΝΤ για την χώρα μας, η οποία συντάχθηκε πριν από την Υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Το εν λόγω έγγραφο, με την ένδειξη "απόρρητο" εστάλη από τον τότε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβοπουλο τον Μάρτιο του 2010, λίγο πριν από την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Στο έγγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «το πρόγραμμα δεν είναι πιθανό να μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί», ενώ παράλληλα προβλέπει ότι "θα πληγεί έντονα ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα".

«Η Ελλάδα είναι μια σχετικά κλειστή οικονομία και η δημοσιονομική αντίφαση που απαιτείται από αυτό το δημοσιονομικό δρόμο, θα προκαλέσει μια ισχυρή αντίφαση ανάμεσα στην εσωτερική ζήτηση και τη βαθειά, όπως αναμένεται, ύφεση, που θα πλήξει έντονα τον κοινωνικό ιστό. Δεν είναι πιθανό ότι αυτό θα μπορέσει τεχνικά να εφαρμοστεί, καθώς οι περικοπές για να διαρκέσουν, απαιτούν μεταρρύθμισης και αλλαγές στο πρόγραμμα Κοινωνικών παροχών, που θα χρειαστούν χρόνο για να εφαρμοστούν και να έχουν αποτελέσματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της έκθεσης η δημοσιονομική προσαρμογή που έθετε το πρώτο μνημόνιο για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2012 χαρακτηρίζεται από το ΔΝΤ «πολύ ριψοκίνδυνη».

Το δεύτερο έγγραφο αποτελεί ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στον γγ διεύθυνσης Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Συνεργασίας. Το έγγραφο έχει ημερομηνία 1η Απριλίου του 2010, λίγες δηλαδή μόλις ημέρες πριν από την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και κοινοποιείται τόσο στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όσο και στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μια κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μόνο έτος, στόχο τον οποίο χαρακτήρισε υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Λίγο παρακάτω αναγράφονται τα εξής: «Οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφευγομενης κατά το δυνατόν υπερβολής έξαρσης Κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν όλο εγχείρημα».

Πληροφορίες από: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα