Τα διεθνή ΜΜΕ για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, με τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ να συνδέουν τον «αιφνίδιο θάνατο» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με την πρόθεση της κυβέρνησης να ακολουθήσει πιστά τις επιταγές της τρόικα και να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Με τίτλο «Η κυβέρνηση τράβηξε

την πρίζα της δημόσιας τηλεόρασης» το CNN αναφέρεται στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Διαφθορά ετών και κακοδιαχείριση είναι οι λόγοι της κυβερνητικής απόφασης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο που παραθέτει την χθεσινή ανακοίνωση με την εντολή κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal η οποία αναδεικνύει το κλείσιμο της ΕΡΤ ως ένα από τα βασικά θέματα στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης. «Τουλάχιστον προσωρινά, είναι απαίτηση των διεθνών πιστωτών της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. «Οι εργαζόμενοι παραμένουν στα στούντιο και το control room, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης», γράφει.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κλείσιμο της ΕΡΤ για μερικούς μήνες θα γλυτώσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.Η WSJ αναφέρει επίσης ότι «για χρόνια η ΕΡΤ υπήρξε το χαϊδεμένο μέρος για πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις που έβρισκαν δουλειές στους υποστηρικτές τους κι έτσι συσσωρεύτηκε ένας αριθμός εργαζομένων που ποτέ δεν δικαιολογούσαν τα ποσοστά τηλεθέασης. Τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από το κονδύλι που πληρώνουν για την ΕΡΤ που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο»

«Η Ελλάδα κλείνει το κρατικό κανάλι για να δείξει αποφασιστικότητα» γράφουν οι αμερικανικοί New York Times, λέγοντας πως η ανακοίνωση της απόφασης ακολουθεί «την πίεση από τις πιστωτές της να μειωθεί η απασχόληση στο Δημόσιο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως «αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση για κλείσιμο, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση των βουλευτών, είναι μέτρο τόσο της απελπισίας όσο και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για διαγραφή θέσεων εργασίας».

Λίγες ημέρες πριν, υπενθυμίζει η αμερικανική εφημερίδα, το ΔΝΤ είχε επικρίνει (στην «ομολογία λάθους») την Αθήνα για αποτυχία στη «λήψη πολιτικά δύσκολων μέτρων». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για απομάκρυνση 4.000 υπαλλήλων φέτος -αριθμός, εξηγεί, «που μπορεί να μην μοιάζει μεγάλος στο σύνολο των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά εδώ και τρία χρόνια λιτότητας, η χώρα δεν έχει απολύσει ούτε έναν»..

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt από την πλευρά της γράφει πως «η αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ βάζει υπό πίεση την Ελλάδα και έτσι, για λόγους λιτότητας, κλείνει η κρατική ραδιοτηλεόραση». Στο κείμενό της για το κλείσιμο της ΕΡΤ αναφέρει αρχικά τις δεσμεύσεις για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο αλλά και «την πώληση των ασημικών»: «Οι στόχοι εσόδων για τις αποκρατικοποιήσεις αποδείχθηκαν όμως εξαρχής πολύ υψηλοί» επισημαίνει.

«Αυτά δεν έγιναν ούτε στη δικτατορία», σχολιάζει η γαλλική εφημεριδα Le Monde, η οποία φιλοξενεί δηλώσεις όσων βρέθηκαν χτες το βράδυ στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ενώ και η γαλλική Liberation αναφέρθηκε στο γεγονός, τονίζοντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της ιταλικής Repubblica, που γράφει ότι «Η κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε μπλακάουτ τη δημόσια τηλεόραση».

Στη συνέχεια τονίζει ότι : «η εκκωφαντική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά κατέστη δυνατή χάρη σε νομοθετικό διάταγμα που επιτρέπει λήψη τέτοιου είδους δραστικών μέτρων».

«Για αυτό και πολλοί ερμηνεύουν την ξαφνική κίνηση της Αθήνας ενός είδους επίδειξη δύναμης του Πρωθυπουργού, ο οποίος μετά την αποτυχία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων -με την απόσυρση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ- χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους ως προσωπικότητα με σιδηρά γροθιά» καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

«Οι δημοσιογράφοι αντιστέκονται στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την κρατική ραδιοτηλεόραση» , σχολιάζει και η βρετανική εφημερίδα Guardian υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα συγκλονίζεται από το κλείσιμο της ΕΡΤ».

Keywords
Τυχαία Θέματα