Συζητήθηκε το θέμα των πλειστηριασμών στο ΥΠΟΙΚ

Με τη συμμετοχή των Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της τρόικα με κεντρικό ζήτημα τους πλειστηριασμούς, που όπως φαίνεται υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών.

Πάντως, στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργού Ανάπτυξης

Κωστή Χατζηδάκη δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα των πλειστηριασμών.

Το σχέδιο για περιορισμένη άρση ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και θα αφορά «έχοντες και κατέχοντες». Η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση, ωστόσο, οι δύο πλευρές απέχουν αρκετά.

Στη συνάντηση μετείχε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται η διαμόρφωση των κριτηρίων του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης», από τα οποία θα προσδιορισθεί το ποιοι θα εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Κατά τα άλλα υπάρχουν θέματα, όπως:

-Δημοσιονομικό κενό 2014: Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.

-Φόρος ακινήτων: Η τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το σχέδιο πριν από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπολογιζόταν ότι θα φέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα από τα ακίνητα το 2014.

-Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ: Παραμένει η διαφωνία με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα