Συζήτηση και διαφωνίες για το αθλητικό νομοσχέδιο με ΕΠΟ, UEFA, FIFA

Διαφωνίες στο αθλητικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, προέκυψαν στη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι της UEFA και της FIFA με την ΕΠΟ και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή.
Την UEFA εκπροσώπησε ο αναπληρωτής γεν. γραμματέας Θεόδωρος

Θεοδωρίδης, τη FIFA o Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, Τιερί Ρέζνα, την ΕΠΟ ο πρόεδρος Γ. Γκιρτζίκης και οι κ. Τοπολιάτης, Παπανικολάου, Υφαντής, και την Πολιτεία ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, και ο νέος ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός.
«Πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε γενικότερη συμφωνία ως τις 30 Απριλίου. Χρειάζεται συνεργασία και εμείς πιστεύουμε στον διάλογο. Δεν επιθυμούμε ρήξεις και μονομερείς ενέργειες» τόνισε ο Σταύρος Κοντονής.
Οπως προκύπτει, όμως, από το ρεπορτάζ, προέκυψαν διαφωνίες σε θέματα που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να το μεταφράσει και να το στείλει στην UEFA και τη FIFA, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους την ερχόμενη εβδομάδα. Το πιο πιθανό είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.
«Αν μας προτείνουν διατυπώσεις που δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, θα τις δεχθούμε» υποστήριζαν χθες κύκλοι της κυβέρνησης.
Την χθεσινή συνάντηση δεν απασχόλησε καθόλου το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ και η διαιτησία, που θα συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι το δεύτερο ημίχρονο της κόντρας ανάμεσα στην Πολιτεία και την Ομοσπονδία (άρα και την UEFA με τη FIFA).
Οι διαφωνίες
Οπως ειπώθηκε από την ΕΠΟ, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επιβάλει πειθαρχικές ποινές για ποδοσφαιρικά αδικήματα και δεν μπορεί να βαφτίζει διοικητικές αυτές τις ποινές, γιατί έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και υπάρχει πρόβλεψη στον πειθαρχικό κώδικα». Ο λόγος γίνεται για τα πρόστιμα που προβλέπονται στις ΠΑΕ για επεισόδια και την απαγόρευση εξόδου των ομάδων στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις τού Σταύρου Κοντονή επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη διαφωνία που υπάρχει. «Πρόκειται για διοικητικά μέτρα. Δεν τίθενται σε συζήτηση αυτά. Τα πειθαρχικά μέτρα θα τα παίρνουν οι ίδιοι. Το κράτος, όμως, δεν μπορεί να απόσχει από δράσεις που γίνονται σε δημόσιους χώρους, ούτε οι ΠΑΕ μπορούν να πιστεύουν ότι θα δρουν ανέλεγκτες. Είμαι βέβαιος πως θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Τα υπόλοιπα σημεία της διαφωνίας: 1. Δεν μπορεί να γίνει η αναβολή αγώνα για λόγους στοιχηματικούς, αφού οι εκθέσεις της sport radar είναι έτοιμες 48 ώρες μετά τα παιχνίδια και όχι πριν από τη διεξαγωγή τους. 2. Οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ δεν μπορούν να μπαίνουν στα αποδυτήρια των διαιτητών, να εμπλέκονται στους αγώνες και οι εκθέσεις τους δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπ” όψιν. 3. Δεν αναγνωρίζεται η Ε.Ε.Α., η οποία δεν μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ούτε να λαμβάνει υπ” όψιν της εκθέσεις της UEFA, αφού δεν μπορεί να επιβάλει ποινές.
Χωρίς κάμερες, σε άλλο γήπεδο!
Ακόμη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαγορεύσει την έναρξη του νέου πρωταθλήματος αν δεν είναι έτοιμες οι κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Προτάθηκε, σε όσα γήπεδα δεν είναι έτοιμα τα έργα, να γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει οι αγώνες να γίνονται σε άλλα γήπεδα, με κάμερες.
Διαφωνία, τέλος, υπάρχει και ως προς τη στελέχωση των πειθαρχικών Επιτροπών, αφού η UEFA και η FIFA δεν συμφωνούν με τη μορφή που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Οσο για το πρόστιμο στον Τύπο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ιδρύσει μία ανεξάρτητη αρχή που θα το επιβάλει και όχι ο υφυπουργός.
Για το αυτοδιοίκητο ειπώθηκε ότι δεν πρόκειται να τεθεί καν σε συζήτηση. Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία το νέο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ (το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ), με τρεις ψήφους ανά Ενώσεις, είναι «το πιο δημοκρατικό στην Ευρώπη».
«Μιλήσαμε για θέματα όπως η ασφάλεια, η βία, οι χειραγωγημένοι αγώνες, η διαιτησία, αλλά από την πλευρά μας θέσαμε και τη μεγάλη σημασία που έχει η αυτονομία του αθλήματος και η μη κυβερνητική παρέμβαση, αλλά και εξωθεσμικών του ποδοσφαίρου, αρχές γενικότερα» τόνισε ο Τιερί Ρέζνα.
«Μπορεί οι διαφορές να είναι μικρές, μπορεί και μεγάλες. Θα το δούμε στη διαδρομή. Σας είπα, όμως, ότι θέλω να είμαι αισιόδοξος» σχολίασε ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες θα εκφραστούν εγγράφως, όπως και σε κάποιες συναντήσεις που θα γίνουν στη συνέχεια, ούτως ώστε να καταλήξουμε εκεί που πρέπει» παραδέχθηκε ο Γιώργος Γκιρτζίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα