Συντριπτική ήττα Μπερίσα στις εκλογές

Συντριπτική ήττα του Σαλί Μπερίσα δείχνουν τα αποτελέσματα των αλβανικών εκλογών με καταμετρημένο το 90% των ψήφων σε επίπεδο επικράτειας.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ηγείται της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (συνασπισμός αποτελούμενος από συνολικά 37 κόμματα) εξασφαλίζει το 58% (ή 84 έδρες) στην αλβανική βουλή (σε σύνολο 140), έναντι 39% ή 56 εδρών που συγκεντρώνει η «Συμμαχία για την απασχόληση, την ευημερία και την ένταξη» (συνασπισμός 25 κομμάτων), της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό

Κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δείχνει να προηγείται σε 11 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, σε όλες δηλαδή εκτός από το Κούκες, στη νότια Αλβανία.

Την είσοδο του στην περιφέρεια της Αυλώνας εξασφαλίζει το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) μέχρι στιγμής, ενώ διατηρεί ελπίδες για μία ακόμη έδρα, στην Κορυτσά.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι έδρες στη νέα αλβανική βουλή έχουν ως εξής: «Σοσιαλιστικό Κόμμα» 67, «Δημοκρατικό Κόμμα» 47, «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης» 16, «Κόμμα των Τσάμηδων» (PDIU) 4, «Ρεπουμπλικανικό Κόμμα» 4, ΚΕΑΔ 2 και Χριστιανδημοκρατικό Κόμμα μία.

Σημαντικό ήταν το ποσοστό της αποχής το οποίο ανήλθε στο 46,23%.

Keywords
Τυχαία Θέματα