Συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά

Από τη μια η Τουρκία τονίζει το δικαίωμά της στην υπεράσπιση του εθνικού της εναέριου χώρου έναντι των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και από την άλλη η δική της πολεμική αεροπορία παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, δείχνοντας ότι έτσι ότι λειτουργεί με βάση ένα δικό της δίκαιο στο οποίο δικαιώματα έχει μόνο η ίδια και όχι οι γείτονές της τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν σέβεται.

Βέβαια οι χθεσινές παραβιάσεις, ίσως να ήταν και μια επίδειξη «δύναμης» μετά τα tweets μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου, όμως όπως πάντα η απάντηση των πιλότων της πολεμικής μας αεροπορίας ήταν αυτή που έπρεπε, καθώς αναχαιτίστηκαν όλα τα αεροσκάφη του τουρκικού σχηματισμού των F16 που εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Το θέμα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως σύνηθες, όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρό τώρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη στη Συρία και ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να απευθυνθεί και στο NATO, το οποίο καλύπτει ουσιαστικά τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, μιας χώρας μέλους της συμμαχίας.

Για τις παραβιάσεις εξέδωσε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ, στην οποία αναφέρει:

«Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 15:01 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου. Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε 4 και 2 αφη αντίστοιχα, πραγματοποίησε υπερπτήσεις ως ακολούθως:
– στις 15:25 υπέρπτηση 4 αφων άνωθεν ν. Φούρνοι, στα 4.000 πόδια
– στις 15:27 υπέρπτηση 2 αφων άνωθεν ν. Μακρονήσι και ν. Ανθρωποφάγοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 8.500 πόδια και 8.200 πόδια αντίστοιχα και στις 15:29 άνωθεν ν. Αγαθονήσι, στα 8.100 πόδια

Ακολούθως, εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ τα 4 αεροσκάφη στις 15:28 και τα 2 αεροσκάφη στις 15:30 αντίστοιχα, νοτίως ν. Σάμου.

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».

Keywords
Τυχαία Θέματα