Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο – Προειδοποιήσεις από Κύπρο και Ελλάδα

Προειδοποίηση προς την Τουρκία απευθύνουν Κύπρος και Ελλάδα καθώς η προκλητικότητα της έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια την στιγμή που αμφισβητεί ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας στολίσκο πλοίων της, στα οποία περιλαμβάνονται και πλοία του πολεμικού της στόλου, στην κυπριακή ΑΟΖ με στόχο την παρεμπόδιση των ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνει προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η τουρκική προκλητικότητα στο θέμα του Κυπριακού, ενώ το θέμα απασχολεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, ο οποίος σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι από τη συμπεριφορά της Τουρκίας εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της πορεία και η πορεία των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει, υποδεικνύει, ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, είναι υποχρέωση όλης της διεθνούς κοινότητας.

Η παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο, της εταιρείας που δραστηριοποιείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται, τόνισε, για σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των εταιρειών ΕΝΙ – KOGAS.

Από την Παρασκευή, είπε, η κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ και αναμένει από όλους, όσοι και δημόσια έχουν τοποθετηθεί για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ της, να κινηθούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού τέτοιων φαινομένων.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, κυρίων Κασουλίδη και Λακκοτρύπη κι έγινε αξιολόγηση δεδομένων.

Στο μεταξύ η Τουρκία, παραμερίζοντας τα προσχήματα και τη διπλωματική γλώσσα, η προχώρησε στη δέσμευση περιοχών νοτίως της Κύπρου για έρευνες από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, με προφανή στόχο να παρεμποδίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία κατ’ επέκταση αποτελεί και Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια οι τουρκικές ενέργειες δεν στρέφονται μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της Ε.Ε.

Δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, οι «Gelibolu» και «Μιζράκ», παρακολουθούν στενά το πλοίο-γεωτρύπανο της ENI- ΚOGAS SAIPEM-10000, το οποίο πραγματοποιεί γεώτρηση στο τεμάχιο «9» και το κοίτασμα «Ονασαγόρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα