Συνάντηση στο Παρίσι με την τρόικα

Συνάντηση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνει ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης ως επικεφαλής του οικονομιού επιτελείου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Στο μεταξύ,

όπως έγινε γνωστό η Αθήνα εξετάζει πακέτο με πολλά “μέτρα-ημίμετρα”, τα οποία τα αθροίζει και τα ποσοτικοποιεί για να καλύψει μέρος της διαφοράς των 2,5 δισ. ευρώ που τη χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό του 2015 από τους ελεγκτές. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ μάλιστα είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με βάση τις οδηγίες που έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στον Γκίκα Χαρδούβελη για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, οι ελεγκτές έχουν λάβει γνώση του «πακέτου» με τα πολλά «μικρά μέτρα» και, παρότι δεν πείθονται, τα αξιολογούν, ζητούν λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται να τα δεχτούν για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση που έχει βρεθεί σε τέλμα εδώ και ενάμισι μήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που έχει «αμπαλάρει» η κυβέρνηση αφορούν κυρίως μέτρα λιτότητας και περικοπές σε δήμους και ΔΕΚΟ, αλλά και σε κάποιες μισθολογικές δαπάνες στο Δημόσιο.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη, επιμένει να αρνείται να λάβει σκληρά μέτρα, όπως πιέζει η τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ. Περιμένει ότι ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο το αργότερο να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, για να διαπιστώσει αν άλλαξε στάση το ΔΝΤ, καθώς στην Ουάσιγκτον «πνέουν μένεα» με την αρνητική –όπως αυτοί θεωρούν- επιμονή της Αθήνας να μην κάνει πίσω σε περικοπές μισθών, συντάξεων και στις μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καθοριστικό για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς θα φανεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διάθεση να άρουν και αυτές τα εμπόδια για να επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή των ελεγκτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα